Home » Избрано

Ройтерс: Доматена революция срещу корупцията в БГ

2012.11.25 Няма коментари
Spread the love

Стотици българи, провокирани от поет с рошава коса, протестираха пред сградата на парламента в събота, някои от тях хвърляха домати, наричайки действията си “доматена революция” срещу корупцията, пише агенция Ройтерс в репортаж от София.

На издигнатите им лозунги пишеше “Стига политическото лицемерие!”. Протестиращите бяха пазени далеч от парламента от полицията, която пазеше сградата. Те заявиха, че техните протести ще стават все повече.

Това е само началото на протестите, заяви дисидентът Николай Колев – Босия. 61-годишният поет, затварян няколко пъти по време на комунистическия режим, беше арестуван за кратко в сряда, след като хвърли домат към сградата на парламента в центъра на столицата София. Искам да дам пример за протест, каза тогава той. Миналата седмица Колев изпрати писмо до водещи политически фигури, до ВСС, държавните радио и телевизия, като заплаши, че ще хвърля домати по техните сгради, защото са отговорни за широкото разпространение на корупцията, за престъпността и липсата на свобода на медиите в България. “Не мога да бъда повече пленник на надеждата и възпитанието. Вървете по дяволите!”, завършва писмото си Николай Колев-Босия.

Корупцията и организираната престъпност унищожават България 23 години след падането на комунистическия режим и възпрепятстват растежа на страната, тя е на дъното в ЕС и забавят приемането й в Шенген, отбелязва още Ройтерс.

Българите са давали около 150 000 подкупа всеки месец през 2011 година, което надвишава броя им от предишната 2010, усилията на правителството да пребори корупцията са безуспешни и тя процъфтява, показват данни от месец септември. В това време стандартът на България е най-ниският в ЕС и безработицата надвишава 11 процента през октомври. Хиляди протестираха миналата събота срещу политиката на правителството на ГЕРБ с настояване за неговата оставка, припомня Ройтерс многохилядния митинг, организиран от БСП. /БГНЕС

Снимки:  Булфото

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.