Home » Избрано

Митрополит Йосиф: Искате ли агент “Николов” или агент “Зографов” за патриарх?

2012.11.24 Няма коментари
Spread the love

На снимката вдясно: Варненският митрополит Кирил, който беше избран за наместник-председател на БПЦ. За съжаление и за разлика от владиката Йосиф, владиката Кирил нито признава, нито се разкайва за агентурното си минало.

София /КРОСС/. Завърналият се от Америка митрополит Йосиф обяви вчера, че не би приел отговорността да бъде патриарх. “И ще ви кажа защо. Вие искате ли агент “Николов” и агент “Зографов” да е патриарх?”, запита той, като назова псевдонимите, под които е бил вербуван от Държавна сигурност (ДС). Йосиф е сред малкото епископи, избран въпреки несъгласието на ДС.

Вчера той участва в службата на храмовия празник на “Св. Александър Невски”. Владиката все пак допълни, че ще си каже думата още веднъж, като му дойде времето. Но коментира, че “никой не е достоен” да оглави Българската православна църква, тъй като “тя е на Господа”.

“Новият патриарх трябва да е анализатор”, смята Йосиф и допълни, че той трябва да е единствен говорител на синода. Според него следващият патриарх трябва да заслужи отношението, което всички са имали към покойния дядо Максим. Йосиф обясни, че не е дошъл на погребението на патриарха, тъй като не искал да види дядо Максим в ковчег. “И се радвам, че е погребан в Троян – само на 10 метра от моето място, където аз ще бъда. И ще сме във вечността заедно”, каза митрополитът.

“Светият синод е в състояние и да издигне патриарха, и да го събори, и да го омаловажи”, каза Йосиф. Той призова за единство в синода – да няма два лагера.

Засега от четиримата бойкотиращи заседанията единствен дядо Николай не признава избора на митрополит Кирил за наместник и дори впрегна свещениците да пишат писмо до синода, за да не бъде наказан за отсъствията си.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.