Home » Избрано

“Осмото чудо” на света

2012.11.26 Няма коментари
Spread the love

По-голям от пирамидите в Гиза и по-скъп от всяка друга инсталация – най-новият проект на Христо Явашев (Кристо) вече добива конкретни очертания. Наричат го “осмото чудо на света”

.

Е. Лилов,  Дойче Веле

Проектите на Кристо винаги са били мегаломански: цял свят помни опакования Райхстаг, хилядите “врати” от оранжев плат в Сентръл парк или пък 11-те острова в залива на Маями, обвити в розова полипропиленова тъкан. Както изглежда обаче, последният проект на Кристо ще засенчи всички останали: инсталацията The Mastaba в пустинята край Абу Даби ще бъде по-голяма от пирамидите в Гиза и по-скъпа от най-скъпата инсталация в света.

Идеята

Кристо смята да подреди един върху друг 400 хиляди празни варела от петрол, боядисани в различни цветове. Предполага се, че реализацията на проекта ще струва рекордните 340 милиона долара. Неслучайно някои наричат The Mastaba “осмото чудо на света”. И наистина – с внушителната си височина от 150 метра и дължина на стените в основата съответно 225 и 300 метра, конструкцията в пустинята ще се вижда от километри. Освен това едва ли може да има монумент, който да олицетворява по-добре една съвременна цивилизация, превърнала се в такава благодарение на петролната си индустрия.

Всъщност идеята не е нова. Сега обаче авторът за първи път съобщава конкретни детайли. В неделния брой на британския в. Обзървър, едновременно с излизането на илюстрованата книжка с историята на проекта, Кристо разкрива къде ще издигне най-новото си творение – в района на оазис Лива, на 160 км от Абу Даби Сити. Името на проекта The Mastaba е заимствано от древното египетско название за могила, представляваща трапецовиден насип с две вертикални и две полегати стени, каквито в миналото масово са били използвани за гробници на влиятелни хора.

Кристо пред опакования Райхстаг

.

Парите

Относно финансирането Кристо не казва много – само това, че е намерил “независимо” финансиране. И по-точно: конструкцията в арабската пустиня ще бъде финансирана с пари от продажбата на други негови проекти, както и с помощта на различни “инвеститори”. Също толкова забулено авторът говори и за ролята на кралското семейство в проекта му: “Работим в тясно сътрудничество с шейх Хамдан бин Зайед ал Нахиян, който е представител на престолонаследника”, казва лаконично Кристо. И допълва: “Всички в кралската фамилия са очаровани от проекта”. Кристо обаче не уточнява дали управляващото семейство е сред “инвеститорите”.

Идеята за инсталацията The Mastaba възниква още през 1977 година. От тогава са и първите скици на проекта. По време на войната между Иран и Ирак обаче проектът е изцяло замразен. Засега не е ясно кога точно ще започне работата по възродения проект, нито кога той ще бъде завършен. Самият Кристо предполага, че работата ще отнеме около 30 месеца.

Освен високата 150 метра конструкция, в съседство ще има и постоянна изложба, посветена на проекта. Планирано е също така изграждането на луксозен хотел с ресторант за посетителите на обекта. По този повод сп. Шпигел коментира, че представите на Кристо за броя на туристите са също толкова мегаломански, колкото и самите му проекти: поръчано от самия Кристо изследване стига до извода, че инсталацията ще привлича до 2 милиона посетители годишно.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.