Home » Избрано

Напред няма да ни придвижат хората с лопати

2012.11.25 Един коментар
Spread the love

Преди малко повече от една седмица д-р Константин Тренчев и инж. Борислав Борисов представиха сензационно, уникално откритие – плазма от вода, която може да замести стандартното отопление у дома. И не само това – може да изгаря всякакви отпадъци, а пламъкът да достигне до тавана! Дори волфрамът – металът, който се топи при над 3000 градуса, се предава пред новото изобретение! Лидерът на КТ “Подкрепа” разкри пред “ШОУ” още за техническото изобретение, което може да промени живота на много хора.

– Д-р Тренчев, как я създадохте тази плазма от вода?

– Работим от близо 2 години. Никой не ни е финансирал, но не сме и търсили финансиране. В момента пламъкът е открит, но при вариант за отопление той ще е скрит, за да се усвоява цялата температура и тя да се прехвърля към радиатори, които са включени в така наречения втори кръг. Без специален топлообменник пламъкът може да се използва за изгаряне на всякакви материали и отпадъци. Освен това може да се използва за обработка на повърхности, които чрез плазмена обработка придобиват специфични свойства, за производство на нано частици…

В случая става въпрос за специален физико-химичен процес.

Добавката във водата остава тайна,

както и с какъв ток постигаме този ефект. Апаратът е включен към 220 волта.

– Скъпо ли ще излезе на обикновения човек, ако иска да се отоплява с това чудо вкъщи?

– Методът не е скъп. Използваме вода. Консумацията на ток е около 2,5 киловата. Самият апарат за домашни нужди би струвал около 2000 лева. Установката може да работи прекрасно и със слънчеви панели, фотоволтаици. Тя е достатъчна да отоплява един стандартен апартамент, включително и за затопляне на вода вместо бойлер.

За нас беше удоволствие и гимнастика на интелекта да го създадем. Минахме през доста етапи, за да стигнем до този прост модел. Честно казано, се чувствам омерзен от коментари от рода на “това е много просто” или “това е отдавна измислено”. Като е така, защо не са го направили?! Ние не повтаряме някой или поне си мислим така. Няма подобен аналог. Затова и сме кандидатствали за лиценз в Женева на 3 октомври миналата година.

– Има ли интерес към вашето изобретение?

– Има, определено.

– Не ми се занимава с “Топлофикация”, омерзен съм.

Няма смисъл човек да си къса нервите в България. Безкрайно съм наясно, какво е положението у нас в този момент и не считам, че има особени перспективи. Има интерес от Китай, също и от Швеция. Все пак сме в началото, предстоят ни преговори. Представяме изобретението си в тесен кръг едва от няколко месеца.

– Чували ли сте за Стенли Майер? Има ли нещо общо вашата технология с неговото откритие и брауновия газ?

– Чух за разни аналогии с тъй наречения браунгаз. При Стенли Майер има свръхелектролиза. При нея се стига до произвеждането на водород и кислород, по какъв начин – той не го е разкрил. Накрая те горят в газова горелка – браунова горелка. При нас процесът е автоматизиран и много безопасен. Сведен е до едно копче, няма газове.

– Стенли Майер е бил убит малко след откритието си. Големите корпорации имат интереси и ги защитават по всякакъв начин. Вие не се ли страхувате?

– Застраховал съм се, разбира се. Оставил съм информация на много места, у различни хора. Има една формула: ако не искаш информацията да бъде спряна или прихваната от службите – 10 процента, умножено по корен квадратен от населението на България – на толкова души съм оставил инфо. Около 260 човека приблизително. Чувал съм, че много изобретатели във водородните технологии ги е постигнала съдбата на Майер, но аз съм се застраховал.

– Кое е най-голямото българско изобретение според вас?

– Джон Атанасов е абсолютно величие. Разбира се, Илия Вълков или както е известен – Юл Браун. Принципът на ксерокса, на течните кристали, много са.

Всички те са обединени от едно – не са направени в България

Това разкрива една наша черта – българите сме много завистливи. Именно проф. Илия Вълков е открил браунгаза, но е принуден да напусне България през 1952 г. Доколкото знам, някои негови неща са донесени от Австралия.

– След толкова работа по това откритие, не ви ли се иска да си починете д-р Тренчев – Малдивите или Канарските острови…?

– Малдивите и Канарите не ме блазнят. Ако спечелим пари от това, ще ги вложим в църковни храмове и наука.

– И все пак, не ви ли се иска да си починете от всичко и всички?

– След толкова години искам да си почина от политиката. Не знам къде ми се ходи, в България ме познават навсякъде. Всъщност най-добре си почивам вкъщи. Имам три котки, осиновили сме цяло котешко семейство. Обичам да чета, само в София имам над 5000 книги.

– Споменахте политиката. 10 ноември мина някак тихо, по терлици…

– 10 ноември е началната дата на дълго обмислян и подготвян преход. Направиха преврат с цел да спасят себе си и да сменят икономическата система, защото се виждаше, че старата не върви. За съжаление,

силите ни не бяха достатъчни да обърнем процеса

Преходът е престъпен, непрозрачен. СДС плати за това.

– Да се върнем на науката. Какъв трябва да е бюджетът на БАН?

– 100 млн. лева на година. България трябва да се грижи за своите учени. Напред няма да ни придвижат хората с лопати. ЕС също акцентира на науката, на откритията, на иновациите. Европа изостава от САЩ.

– Пускахте ли фиш за големите милиони в тотото?

– Не, не съм.

– Значи разчитате на милионите от вашето изобретение?

– А, далече сме още от милионите. Много работа ни чака.
В разговора се включва инж. Борислав Борисов: – Тепърва започваме.

 

Интервю на Бончо Генадиев, БЛИЦ

(Заглавието е на Eurochicago.)

One Comment »

  • Sopa said:

    Това откритие или като го наричат са правени опити много отдавна от умни хора на същия принцип.Колкото до това дали е евтино 2.5 киловата правете си сметката за България а пък за Европа да не говорим.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.