Home » Авторски страници

Keep smiling & Point of no return

2012.11.17 Няма коментари
Spread the love

ИЗБОРИ ‘2012: ПЪЛНА БЪРКОТИЯ

 

Майкъл е световно известен американски учен в биомедицината. Той често казва: “Obama is my man.” През 2008 г., когато „неговият човек” спечели президентските избори за първи път, Майкъл ми изпрати писмото, което получил от Барак Обама. Изпълнено беше с изрази на уважение и благодарност, че и неговият глас е допринесал за изборната победа. Помислих си, че това е израз на уважение и признание към големия учен, получен лично от президента на САЩ. След време се срещнахме с Майкъл и той ми каза, че „уважението и признателността” са автоматизарана любезност, keep smiling на президентската администрация, нещо подобно на сериограмите „Мерлин Монро” и „Кока кола” на художника Анди Уорхол. Което означаваше, че такива писма са получили и много негови колеги, за които “Obama is my man.” Тогава се сетих, че и българският президент е овладял техниката на keep smiling и на изпращането на любезни писма. Разликата е, че президентът Обама направи реформи в здравното и финансово осигуряване на хората в САЩ, а президентът Плевнелиев не е направил кой знае какво за българите досега. Но и пълномощията на българския президент са по-скоро символични.

За разлика от президентите, българските митрополити си разменят неблагоприлични писма  в стремежа си кой от тях да бъде избран за патриарх. В този избор участват активно и журналисти, изразяващи позициите на различни лобита политици и бизнесмени – един журналист дори писа, че предимство на един от кандидатите за патриарх е, че той е добър мениджър и знае да намира спонсори. Когато трите свещени за човека ценности – здраве, образование и християнска вяра – се комерсиализират, обществото боледува тежко. Опасявам се, че настъпва или е настъпил point of no return (PNR; състояние, от което е невъзможно възстановяването).

Малко преди това Българската академия на науките (БАН) избра новите академици и член-кореспонденти – писателят Алек Попов бе избран за член-кореспондент на БАН, при живи и здрави Борис Христов и Стефан Цанев… Подобно на това, самоорганизиралата се т.нар. Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ) избра естрадната певица Кристина Димитрова за свой т.нар. член-кореспондент и партньора й Орлин Горанов – за академик. (Въпреки, че втората спомената академия е самоорганизирало се и самонарекло се така НПО, подобен избор изглежда лековат и неуместен.)

Вероятно подобни изборни и предизборни събития е имало предвид издателството на Оксфордския университет, когато и избрало omnishambles (пълна бъркотия, каша) за дума на 2012 г. Вероятно „пълна бъркотия” ще бъде дума и на 2013 г. – тогава са парламентарните избори в България.

 

Д-р Георги Чалдъков

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.