Home » Избрано

IT секторът в България – сред най-развитите в света

2012.11.10 Няма коментари
Spread the love

IT секторът в България е най-развитият в Източна Европа. Най-добрите софтуерни разработчици в Google и Facebook са българи. Това не е от днес. Още по времето на социализма България бе наричана „Силиконовата долина”, а IT индустрията започна да набира скорост, която днес бере своите плодове.

„България, която се присъедини към ЕС през 2007 г., се представя като страна, която има една от най-бързо развиващите се IT индустрии в Европа. Ниските цени на труда, ниските данъци и изобилието от талантливи програмисти превърнаха София в предпочитан избор за много чуждестранни компании”, коментира „Ню Йорк таймс”, цитиран от Стандарт нюз.

Данни от изследване на Българската асоциация на софтуерните компании /БАСКОМ/, наречено „Барометър на българската софтуерна индустрия”, дават няколко интересни извода.

Първо – имаме устойчив ръст на продажбите, въпреки кризата, въпреки лошите години, посочва в интервю за БНР Георги Брашнаров, председател на БАСКОМ. “Продажбите на софтуерни продукти и услуги нарастват с 12% през 2010 г. и с още 6 на сто през 2011 г. Като всички в бранша очакват, тази тенденция на устойчив ръст на продажбите да се запази и през 2012 г., дори да се увеличи. Част от отговора, защо този устойчив ръст се получава в една кризисна ситуация в света и в България, е това, че компаниите от сектора успяха да завоюват доста добра експортна позиция. Над 60% от продажбите са направени извън България, като основни пазари са страните от ЕС.

Най-големият единичен пазар – над 30% от целия износ, е за САЩ. Това, че българските компании произвеждат софтуерни продукти и услуги и успяват да намерят реализация на продукцията си в цял свят, е доказателство и за разпознаването им”, допълни той.

“Другите добри данни са свързани със заплащането и човешките ресурси. Продължава да се увеличава средната заплата в сектора. Имаме и трайна тенденция за наемане на нови хора”, заяви експертът.

Брашнаров допълва, че на експертно ниво България притежава една от най-зрелите и най-добре развити софтуерни индустрии в цяла Източна Европа.

Оценени сме по света, непрекъснато идват запитвания как и по какъв начин софтуерни проекти биха могли да се реализират в България, казва още Брашнаров. По думите му секторът вече се насочва към т. нар. “екосистема за предприемачество и иновации”, която да позволи профилът на нашия износ да се пренасочи от услуги към продукти. “За да могат българските софтуерни компании да продават не само услугите си при разработка на софтуер, но и собствените си продукти по цял свят. Такава е българската софтуерна компания „Телерик”, която има над 100 000 клиенти в 94 страни. Това ни дава модел, по който искаме все повече български компании да се развиват. Ако това се случи, тогава наистина ще имаме сериозни доказателства, че България е не само място за развой на чужд софтуер, но и на собствени продукти. Т.е. едно от водещите места в света”, казва експертът.

 

Източник:  Actualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.