Home » Избрано

Официално писмо на Нели Крус до Бойко Борисов

2012.10.31 Един коментар
Spread the love

Крус: Призовавам ви да вземете всички мерки, за да гарантирате разнообразна медийна среда

 

В писмо до Бойко Борисов еврокомисарят отново обръща внимание на проблемите на българските медии

След визитата си в България през септември вицепрезидентът на Европейската комисия и европейски комисар по телекомуникациите Нели Крус изпрати писмо на премиера Бойко Борисов, в което отново обръща внимание върхy проблемите на българската медийна среда.

Писмото до Борисов е от 12-ти октомври и в него комисар Крус за пореден път припомня, че е загрижена за свободата и независимостта на медиите в страната.

“Ценя много факта, че вие спонтанно признахте, че ситуацията с прозрачността на медийната собственост в България е незадоволителна и се съгласихте с мен за необходимостта от спешна реакция. Нетърпелива съм да разбера какви мерки възнамерявате да предприемете вие и правителството”, пише в писмото си до премиера Нели Крус.

Тя подчертава, че е силен привърженик на прозрачността и свободната конкуренция във всички сектори, още повече когато основни ценности като свободата са в опасност. “Призовавам ви да предприемете адекватни мерки, за да гарантирате на българските граждани, че ще могат да се възползват от разнообразната и плуралистична медийна среда, която заслужават”.

В официалното писмо комисар Крус настоява, че е ревностен привърженик на промените, които би предприела българската държава в областта на медиите. “Имате моята силна подкрепа и съм готова да ви сътруднича, ако решите да се възползвате от моите услуги”, пише Крус.

Вицепрезидентът на Европейската комисия беше в България в края на септември и използва тази възможност да се срещне с представители на българските медии. Тогава тя определи насилието над журналисти в България като абсолютно неприемливо, автоцензурата – като притеснителна, а липсата на прозрачност – като голям проблем.

“Трябва да се знае кой е собственикът на даден вестник или на ТВ канал, който хората гледат. Трябва да има и прозрачност къде се насочват публичните ресурси – това са днешните правила”, заяви Нели Крус. И допълни: “Трябва да даваме яснота и имаме право да знаем за какво се използват парите на данъкоплатците”.

Еврокомисарят подчерта, че проблемите на медиите в България няма да изчезнат без дебат по прозрачността. “Не искам да си скрия главата в пясъка, но можем да разгледаме варианти за решение, което казах и на премиера ви. В една по-формална кръгла маса аз ще бъда вашият най-голям поддръжник за прозрачност”, заяви тя.

Журналисти поискаха Европейската комисия да упражнява мониторинг и върху медийната среда в България по подобие на този в правосъдната система. Това е важно с оглед на наближаващите парламентарни избори следващата година. Журналисти поискаха да бъде задействан Механизмът за сътрудничество и проверка и страната ни да бъде наблюдавана докато има доказателства, че медиите са устойчиви. От асоциацията настояват още да бъде направена проверка дали средствата по обществени поръчки за популяризиране на проектите по европейските програми се използват по предназначение.

При кратката си визита в България комисар Крус сподели: “Ясно ми е, че тук става дума за важни неща като темите за прозрачността на собствеността и финансирането на медиите. Ще трябва да се запозная с повече детайли от чутото”, посочи тя след като изслуша част от представителите на издателите. Тя благодари, че изказващите се са били честни и са подкрепили демократичния диалог. В момента разполагам с малко правни лостове, но мога да изразя позиции и да упражня известен натиск, за да се случат някои неща, обеща тогава Нели Крус.

Писмото й до премиера Борисов е ясен знак, че тя е последователна в интереса си към състоянието на българските медии и декларира готовността й да съдейства ситуацията в сектора да се промени.

 

Източник:  в. “Капитал”

One Comment »

  • Краси said:

    Нели крус направи промяна на нейната визита. Тя ни събуди и ни накара да повярвамев в себе си, че можем!!! Резултатите са налице! Погледнете училищата в момента как се влагат пари и че от там ще тръгне креативността! Браво за дигиталните технологии!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.