Home » Избрано

Обявяват имената на кредитните милионери, сътрудничили на ДС

2012.10.26 Няма коментари
Spread the love

Дългоочакваната промяна в Закона за досиетата, предложена от Синята коалиция, бе приета на второ четене от Народното събрание. Комисията по досиета ще проверява и огласява т.нар. кредитни милионери за принадлежност към структурите на бившата Държавна сигурност.

Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Измененията са предложени от Синята коалиция.

Предвижда се Комисията по досиетата да разкрие и обяви имената на лица, посочени като длъжници по Закона за информация относно необслужвани кредити, за които е установена принадлежност към ДС и разузнавателните служби на БНА.

Според председателя на комисията по досиетата Евтим Костадинов, на база на списък на БНБ от 1997 г. подлежащи на проверка са над 10 500 фирми.

Тя ще обхване общо 50 хиляди души.

Досега законът не позволяваше да бъдат огласявани имената на кредитните милионери, свързани с репресивния апарат на БКП въпреки направените проверки.

Дупката в законодателството бе открита едва след като комисията започна да проверява принадлежността на милионерите към ДС.

Историята с кредитните милионери започна преди 14 години, през януари 1998 г., когато след приемането на специален законопроект БНБ оповести фирмите на кредитните милионери. Много малка част от парите обаче бяха върнати на банките.

Същата година Комисията по досиетата начело с Методи Андреев подготви списък с кредитните милионери, които да бъдат проверени за принадлежност към ДС. И до днес той твърди, че има пряка връзка между комунистическите тайни служби и бързото забогатяването на много от кредитните милионери.

Инициатор на законопроекта за разкриване на кредитните милионери бе тогавашният депутат Александър Каракачанов. След приемането на закона, на 21 януари 1998 г. БНБ изготви списък с всички фирми-кредитни милионери и го разпространи на медиите.

Зад фирмите от списъка стояха имената на хора като Илия Павлов, Веска Меджидиева, Емил Кюлев, Георги Агафонов, Иван Евлогиев, Валентин Моллов, както и имената на пловдивските банкери Христо Александров и Христо Данов от “Агробизнесбанк”.

 

Източник:  Vesti.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.