Home » Избрано

О. Минчев: Стратегическите цели в американската външна политика няма да се променят съществено

2012.10.06 Няма коментари
Spread the love

Война на Балканите няма да има; полуостровът просто не е интересен за световните сили и в частност за Америка – казаха в ефира на една българска телевизия политолозите Огнян Минчев и Владимир Шопов. Стилистиката на Обама била по-мирна и демократична, докато Ромни се очертавал като по-остър.

 

Стратегическите цели в американската външна политика няма да се променят съществено, независимо от това кой ще влезе в Белия дом, обяви по ТВ 7 политологът Огнян Минчев. Обама въведе маниер на избягване на военна сила; докато при републиканец в Белия дом тази политика вероятно ще е по-твърда, смята още Минчев.

Връщането на Путин поставя отново въпроса за това как се работи със САЩ, но важно е дали ще продължи стратегическото обръщане към азиатския регион и частично дезинтересиране от Западна Европа, смята политологът Вл. Шопов.

Преди да стигнем до Обама, Буш беше този, който превърна американската външна политика в монотематична – говореше се само за Ирак. От тази гледна точка стилистиката на Обама е мирна и демократична, смята Минчев, според когото Ромни едва ли ще промени това.

Ще има приемственост по отношение на регионите, където САЩ са традиционно активни, смята и Вл. Шопов, но добавя, че до този момент Иран е било сравнително ограничено поле. Трета световна война с Иран и Израел едва ли е възможна, успокои той. Моделът на т.нар. мека сила можел да се запази.

Ромни може да направи трета световна война, смята Минчев. Демократическата партия е по-близка с по-умерените сили в Израел, при Ромни е обратното. Вторият фактор е икономическото и бюджетно състояние на САЩ. Войната е скъпо нещо, но въпреки това се прави, продължи той. Ромни изглеждал по-остър. От демографска гл.т. Америка обаче ставала страна от Третия свят и заради това много средства отивали за образование и здравеопазване.

Турция едва ли ще влезе във война със Сирия, независимо от новия обитател на Белия дом, смята Минчев. Това не отговаряло на турския национален интерес. Турция е заинтересована от сваляне на режима на Башар Асад, но не с нейно пряко участие. Добре е да се разграничава предизборния характер на някои заявления в САЩ, уговори той.

На Балканите едва ли може да се очаква нов конфликт, обединиха се и двамата политолози. През следващите години и дори в по-далечна перспектива военни действия на Балканите са невъзможни. Полуостровът просто не е интересен за световните сили и в частност за Америка. Европа успява да запази статуквото на Балканите и това им стига на големите. И двамата претенденти обаче щели активно да работят по посоката шистов газ.

 

Източник: Frognews.bg

(Заглавието е на Еврочикаго.)

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.