Home » Авторски страници

АУБ ще посвети новия си студентски център на “Америка за България”

2012.10.17 Няма коментари
Spread the love

Американският университет в България ще посвети свърхмодерния си студентски център в университетския си комплекс „Скаптопара” на фондация „Америка за България”. Фондацията е осигурила 8 000 000 щ.д. за проекта, чиято обща стойност е близо 16 000 000 щ.д. Щедрото дарение на фондацията, дарила също 8 000 000 щ.д. за стипендии за най-добрите български студенти, е направило възможно осъществяването на мащабното строителство.

Министърът на образованието Сергей Игнатов, кметът на Благоевград Атанас Камбитов, председателят на Настоятелството на АУБ Мариан Келър, Дейвид Хюуайлър, президент на АУБ от 2007 до 2012, представителят на Американското посолство Елизабет Фицсимънс и изпълнителният директор на фондация „Америка за България” Десислава Тальокова ще поднесат приветствия на церемонията. Тя ще започне в 16:00 ч. на 19 октомври и на нея присъстват представители на различни институции и организации.

С изграждането на студентския център, университетският комплекс „Скаптопара” на АУБ дава на своите студенти възможност да участват в разнообразни извънучебни дейности като: студентското правителство, клубове по интереси, спортни занимания, медии, театрални постановки, мюзикъли, конференции, или проекти в полза на обществото.

Многофункционалната спортна зала, намираща се в центъра, е най-модерното подобно съоръжение на образователна институция в Европа и покрива всички изисквания и стандарти за такъв тип зала. Затова АУБ се надява да бъде домакин на национални и на европейски турнири по волейбол, баскетбол и др. Телескопичните трибуни в залата позволяват тя да бъде преконфигурирана за различни прояви – спортни събития, представления, публични лекции, търговски изложения, изложби, кариерни форуми и други. Също така, това дава възможност за едновременното провеждане на две срещи по волейбол, или пък волейбол и баскетбол и др.

В сградата, с разгъната застроена площ от 11,214 кв.м., са разположени и театър-аудиториум с 350 места, оборудван с необходимата сценична механизация, съблекални, гримьорни, кафе с външна панорамна тераса, книжарница, офиси на студентски клубове, открити площи за хранене и фитнес. В сградата освен това ще се помещават офиси за студентски услуги, които се предлагат само в най-престижните американски учебни институции – център за професионална реализация, център за академични консултации, център за развитие на писмените умения по английски език, консултационен център за кандидатстване по програми за обмен в над 100 университети в Европа и САЩ, и др. Включвайки театър, модерно оборудвана спортна зала, фитнес център, места за хранене и кафенета, студентският център се превръща в най-модерната сграда от този тип в Югоизточна Европа.

Архитектурният проект е дело на арх. Димчо Тилев, който проектира академичен център „Балкански”, библиотека „Паница” и третото общежитие на АУБ. След проведен търг, строителството беше възложено на Строителен консорциум „ГБС – Югозапад”, а първата копка беше направена на 14 май 2011 г.

 

Албена Кехайова

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.