Home » Избрано

Датски учени откриха непозната форма на живот

2012.10.27 Няма коментари
Spread the love

Електрическа бактерия, функционираща като кабел, намерена на дъното на морето в пристанището на град Орхус

Датски учени от университета в Орхус направиха сензационно откритие, съобщава научното списание “Природа”. Заедно със свои колеги от университета в Южна Калифорния те намерили в проба от дъното на пристанището в Орхус неизвестната досега на науката електрическа бактерия.

Това е микроорганизъм, който работи като проводник на електричество. Милиарди от тази бактерия живеят заедно и образуват нещо като електрически кабел, по който тече ток. Наличието на електрически ток на морското дъно учените открили още преди няколко години.

Те успели да го измерят, но досега нямаха обяснение откъде идва този ток на морското дъно. В хода на проучванията си открили, че където има електричество, винаги присъстват и многоклетъчни бактерии и постепенно разбрали, че именно те провеждат електричеството от една точка до друга.

Всяка такава електрическа бактерия е дълга няколко сантиметра, но е диаметърът й е само хилядна част от милиметъра. На квадратен метър на дъното има хиляди километри от такива микроорганизми, което подсказва ,че вероятно става дума за организъм, състоящ се от милиарди клетки, които са във връзка помежду си непрекъснато, твърди професор Ларс Петер Нилсен.

Датските учени смятат, че тези бактерии са навсякъде в моретата и океаните и макар че това прилича на откъс от фантастичен роман, все пак е истина. Сега остава да се изясни и какви точно функции има организмът, състоящ се от електрическите бактерии. /БЛИЦ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.