Home » Авторски страници, българи зад граница

И училище “Св. Иван Рилски” откри новата учебната година

2012.09.11 Няма коментари
Spread the love

Всяко начало на нещо ново е дългоочаквано и изпълнено с много трепет и надежда. Може би затова началото на всяка нова учебна година е толкова вълнуващо за всички… Защото отново имаме възможността да се опитаме да завладеем и покорим част от необятните дебри на знанието и защото пред нас е още една година, която ще ни научи на нещо ново, ще ни обогати и ще ни донесе нови предизвикателства и успехи.

Точно по този повод – откриването на Новата учебна година, за поредна година малки и големи се събраха в Неделното училище към църквата “Св. Иван Рилски”.

Въпреки, че съм присъствала на много училищни откривания – и като ученичка и като родител, и като учител, винаги много се вълнувам като видя всички тези празнично облечени дечица, прегърнали големи букети, гледащи с широко отворени очички и стоящите до тях не по-малко развълнувани родители. За всички учители пък, първият учебен ден винаги е бил и ще бъде един голям празник, изпълнен с много емоция. А когато практикуваме професията си извън пределите на родината, то вълнението и отговорността са още по-големи.

И така, на 2-ри септември поставихме началото на учебната година в училище “Св.Иван Рилски”. Изпълни се храмът с детска глъч, смехове огласиха класните стаи.

Много тържествено отец Валентин направи водосвет за здраве и успешна учебна година на всички ученици.


По стар български обичай след пожеланието “да им върви като по вода” децата бяха посрещнати в родното училище с питка и мед.


По-големите ученици се видяха със старите си приятели след дългото горещо лято и развълнувано споделяха впечатления и ваканционни приключения.

Разбира се най-притеснени, но и любопитни бяха малките първокласничета.
Развълнуваните малки българчета прекрачиха прага на училището, за да могат да се научат на четмо и писмо, за да знаят родния си език и да не забравят откъде са дошли техните родители, деди и прадеди…

Ние, учителите, също започваме с голямо желание и очакване за още една успешна и ползотворна година. Отново ще провеждаме любимото на децата Зелено училище, ще отбелязваме всички български и православни празници. Учениците ще могат да посещават и извънкласните ни дейности – кръжоците по математика и актьорско майсторство. Но най-важното е, че отново ще сме всички заедно, обединени от жаждата за знание, от любовта към родината и от стремежа и надеждата за едно хубаво, светло бъдеще за нас и нашите наследници.

Жана Картелян

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.