Home » Авторски страници, българи зад граница

Становище във връзка с конференцията в Брюксел на българи, пребиваващи в чужбина

2012.09.11 6 коментара
Spread the love

Във връзка с организираната от Президентството през ноември т.г. среща в Брюксел с българите и българските общности извън страната, сред емиграцията се чуха и следните становища и изявления:

.

ОФИЦИАЛНО СТАНОВИЩЕ

относно конференцията „Политики за българите в чужбина“ от български граждани, пребиваващи временно или постоянно в чужбина

 

ДО

Маргарита Попова, Вицепрезидент на Република България

Емил Стоянов, Член на Европейския парламент

 

Уважаема г-жо Попова,

уважаеми г-н Стоянов,

Обявата за конференцията „Политики за българите в чужбина“ възбуди интереса на българите, намиращи се в момента временно или постоянно в чужбина, и предизвика малко или много продължителни и задълбочени дискусии в тези среди и общества в електронната мрежа.

Ние ОТКАЗВАМЕ да присъстваме на това мероприятие, както и на мероприятия от подобен род, поради следните причини:

Поводът за конференцията е обсъждане на политики за българите в чужбина. Под политика на Президентството, като най-високопоставен репрезентативен орган в държавата, ние разбираме защита на интересите на обществото като цяло, обединение на нацията за благото на всички, подпомагане постигането на такива условия в страната, че да се намали стремителният процес на обезлюдяване на държавата и се облагодетелства завръщаемостта в Родината, за постигане на равноправие между всички български граждани, независимо от мястото, където се намират, както е изразено в чл. 26 (1) от Конституцията, равноправие относно активното и пасивно избирателно право за всички български граждани, премахване на дискриминацията относно българските граждани с двойно гражданство, както и подобряване на обслужването в консулските отдели, за да се задоволят елементарните нужди на най-големия инвеститор за България, българските граждани, пребиваващи в чужбина. Тези основно важни теми, които нас главно ни интересуват, не са засегнати в дневния ред.

Понятието „българи в чужбина“, залегнало в замисъла на конференцията, асоциира, че има два вида български граждани – „българи в България“ и „българи в чужбина“, което затвърдява разделението на нацията, а не допринася за нейното обединение. Същото отношение имаме и към понятието „политики за българите в чужбина“, което асоциира, че българската държава и нейният най-високопоставен орган препоръчват и развиват различни политики спрямо българските граждани в България и българските граждани, пребиваващи в чужбина, като резултатът е същият – РАЗДЕЛЕНИЕ на нацията. Ние искаме обединение на нацията и равноправие за българските граждани, независимо къде се намират те.

Мястото за конференцията е избрано така, че едва ли могат да се отзоват специално за конференцията представители от Северна и Южна Америка, Африка, Австралия, Азия, та дори и от Европа. Ако конференцията се провеждаше в София, българските граждани от далечните дестинации можеха да съчетаят участието си с посещение на родното си място, гостуване на близки и приятели, а не да отделят от скъпоценното си време за екскурзия до Брюксел. Един прост пример: Ако поканата беше за София и пристигнеха 1000 български граждани и направеха оборот от по 1000 евро. за хотел, храна, срещи с приятели и роднини, то това щеше да е инвестиция за страната от 1 милион евро. Това щеше да е и подпомагане икономиката на България. Мястото за провеждане на конференцията в Брюксел е, меко казано, нецелесъобразно и е в ущърб на българските граждани, пребиваващи в чужбина, и на българските граждани в България.

Времето за конференцията е насрочено за средата на седмицата, сряда и четвъртък, което означава, че всеки участник трябва да отдели минимум два работни дни за тази цел, в повечето случаи обаче три и дори четири работни дни, което означава, че не е съобразено с българските граждани, пребиваващи в чужбина, и е в техен ущърб.

Продължителността на конференцията е общо 6,5 часа, което означава, че е възможно тя да се проведе не за два дни, а за един ден, и по този начин да се спестят средствата на участниците, които ще присъстват на собствена, а не на държавна сметка. Продължителността на конференцията от де факто по-малко от един работен ден, а проточена на два работни дни, не е съобразена с интересите на българските граждани, пребиваващи в чужбина, и е в техен ущърб.

Формата на мероприятието, конференция в Брюксел, е крайно неподходяща за по- и най-далечните дестинации и изисква големи лични разходи от самите участници, като условие за участие, и ние считаме, че е крайно неактуална, тъй като чрез анкета по интернет или онлайн-конференция биха могли да се достигнат и най-далечните крайчета на света и постигнат по-добри резултати, като същевременно всички участници ще бъдат поставени при еднакви условия.

Темите, обявени в дневния ред, са от такъв характер, че не отговарят на основните интереси на българските граждани, пребиваващи в чужбина. На нас не ни е необходимо да слушаме доклади и напътствия, напр. как да опазим българската си идентичност – това даже е обидно за нас – тъй като причините да живеем някъде извън пределите на България, макар и различни при всеки един от нас, не са липсата на любов към Родината или отсъствие на присъщия ни български дух, а несъгласие с икономическото, образователното, политическото или културно състояние и актуално развитие на държавата-родина. И поради тази причина не е логична и темата за лобиране, защото хора, недоволни от нещо, не могат да лобират за него. Темите, с изключение на темата за училищата, са подбрани така, че не са съобразени с интересите на българските граждани, пребиваващи в чужбина, и са в техен ущърб.

В заключение благодарим за идеята да се направи нещо за българските граждани, пребиваващи временно или постоянно в чужбина, но начинът и подходът в този случай ни кара да се питаме, за кого и с каква цел ще се провежда това мероприятие, тъй като не са засегнати истинските интереси и актуалната ситуация на българските граждани.

10.09.2012 г.

 

По поръчение:

Велка Йордан-Йонкманс, Königsallee 60 F, 40212 Düsseldorf, Германия

Йордан Борисов Черкезов, Av.Meridiana 111/3, Barcelona, Испания

 

От името на следните Фейсбук-групи, сайтове, български общности и сдружения:

Правата на човека – Българите емигранти – 497 чл.

Българи в Германия – 581 чл.

ХОРО – фитнес за душата, тялото, ума и сърцето – 99 чл.

Ние сме за откриване на нов консулски отдел в Рурската област – 186 чл.

Ние в Берлин и не само – 436 чл.

Българите по света, сърфиращи по канапета и дивани – 248 чл.

Отворено писмо до Омбудсмана на РБ – 718 чл.

ОБЕДИНЕНА ЗАДГРАНИЧНА БЪЛГАРИЯ – 378 чл.

Bulgari v Portugalia Българи в Португалия – 1 122 чл.

Българи в Холандия – 302 чл.

Българите в Чужбина/Bulgarians in abroad -105 чл.

Asociacion Malaga-Bulgaria 2010 – 84 чл.

Общество на Независимите Българи в Холандия -164 чл.

BULGARI VUV VALENCIA -707 чл.

БЪЛГАРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ ВАСИЛ ЛЕВСКИ-БЕНИДОРМ – 161 чл.

Groupata na vsichki Bulgari, koito sa bili ili vse oshte sa izvun Bulgaria – 646 чл.

Българи емигранти по света – 671 чл.

БЪЛГАРИ В МАЛАГА/ BÚLGAROS EN MALAGA, BULGARIANS IN MALAGA – 241

чл.

BULGAROS EN VALENCIA – 740 чл.

Bulgarians in Swiss – 709 чл.

БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА – 1745 чл.

БЪЛГАРИТЕ ОТ ЧУЖБИНА В ПОДКРЕПА НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ – СТОП

МАНИПУЛАЦИИ – 347 чл.

Група Българите в провинция Аликанте и приятели – 368 чл.

TODOS LOS BULGAROS EN ESPAÑA – 690 чл.

Българи в Испания – 1 303 чл.

Сайт „Българи в Испания“ – 1776 чл.

Обединена Българска общност в Португалия – 97 чл.

Сдружение „Българска демократична Алтернатива – ДА“

Българска Роза / Balgarska Rosa – 21 чл.

Де-ХОРО.де – 14 чл.

Общо: 13.487 чл.

 

————————————————————————

Защо няма да отида в Брюксел

Първата причина, поради която няма да участвам в “срещата” е, че проблемите свързани с куцащата българска евроинтеграция са много по-големи в България, отколкото в останалата част на Европа. Съответно българите в България страдат повече от българите в чужбина от политическата несправедливост и нейните социални последствия. Второ, никаква промяна на конституционната дискриминация спрямо “двойните граждани” не може да бъде премахната, без поддръжката на българите от страната. И трето, само изявата на непоклатима солидарност на българите от чужбина с братята и сестрите ни в България, могат да мобилизират всички в борбата за обединение и справедливост. И последно, време е да се разобличи “двойствеността” на политическия език на управляващите. Г-жа Попова предлага нови “политики”… Думите ПОЛИТИКА, СВОБОДА и ДЕМОКРАЦИЯ се употребяват само в единствено число. Както няма две Българии, а само ЕДНА.

 

Божидар Чеков,

Сдружение Българска Демократична Алтернатива “ДА”

6 коментара »

 • velka jordan-jonkmanns said:

  Текстът на Становището, който ви е изпратен, не е пълен, а е само първоначалният проект, после той е допълнен и към него се присъединиха и много други групи, общества и дружества, с общ брой 13.487 чл. Моля свалете го и сложете пълния окончателен вариант, който получи и г-жа Попова вчера, който с удоволствие ще ви препратя. С поздрав
  Велка

 • Mariana said:

  Публикацията на Вашето Становище е редактирана, сложен е окончателният вариант.

 • velka jordan-jonkmanns said:

  Благодаря ви за отличната работа, така е добре! С поздрав
  Велка

 • Mariana said:

  Това е работата на медиите – да отразяват какво се случва.
  И позицията на хората, застанали зад това Отворено писмо, трябваше да бъде отразена.

  Все пак, може би трябваше да вземете предвид, че, по предложение на представители на Обществените съвети на българите в чужбина, на срещата в Брюксел се обособи специален панел, чиято тема е институционалното представителство на българите зад граница. Както и това, че, поне доколкото на мен ми е известно, диалогът на представители на диаспората с вицепрезидента М.Попова беше тръгнал в добра посока. Трябва да се има впредвид и това, че в някои отношения президентството и изпълнителната власт в България не са едно мнение. Един такъв въпрос е например проектозаконът за българите и българските общности зад граница, за който имаше изцяло отрицателно становище на Обществените съвети на българите в чужбина, и който закон вицепремиерът Дянков (който е ресорен вицепремиер и за диаспората) и ръководителят на ДАБЧ се опитаха всячески да прокарат така, че да бъде приет преди срещата в Брюксел.

  Най-лесно е подобни срещи, колкото и резонни критики да има за мястото и времето, в което са организирани, да не се организират.

  Дали обаче това ще е по-добре за диаспората, за диалога с институциите?
  Едва ли. И най-малките промени в положителна посока изискват много усилия, и е добре българските емигранти да не са толкова разединени, ако наистина искат да постигнат нещо положително в еволюцията на българската държавна администрация и в начина, по който тя разговаря с диаспората.

 • Любомир Гаврилов said:

  Здравейте,
  Аз членувам в десетина от изброените фейсбук групи и никой не ме е консултирал за това писмо. Как ще коментират авторите?

 • BGinChicago said:

  Гаврилов, задавате риторични въпроси:

  “Oрганизациите” хубаво са подписали, само че никой не се е допитал до членовете им. Излагаме се като кифладжии. Но може би това е и целта? Искам да подчертая, че Временните съвети на българите в чужбина не са били консултирани, и не са се подписали под този текст.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.