Home » Избрано

Референдум ще реши съдбата на АЕЦ “Белене”

2012.09.29 Няма коментари
Spread the love

БСП и “Атака” са твърдо за допитването, ДПС се колебае, ГЕРБ мълчи, а десните ще се опитат да го осуетят

 

Любен Обретенов, Людмил Илиев,  в. “Сега”

България е на път да проведе първия в историята си референдум, иницииран от гражданите, и той ще е за съдбата на АЕЦ “Белене”. Вчера регионалният министър Лиляна Павлова обяви, че проверката на ГРАО е потвърдила валидността на 543 639 от общо около 770 000 подписа. Подписката бе инициирана от БСП, а въпросът, по който левицата настоява за общонародно допитване, е: “Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждането на ядрена централа на площадката в Белене?”. По закон Народното събрание е задължено да приеме решение за произвеждане на национално допитване, когато това е поискано от инициативен комитет с подписка, съдържаща подписите на не по-малко от 500 000 български граждани с избирателни права.

От обясненията на Лиляна Павлова стана ясно, че са проверени общо 717 021 подписа. В 137 000 от тях имало сгрешени лични данни, 28 000 души са се подписали повече от един път, 2200 са под 18 години, 1300 не са български граждани, 3000 са лица, които са починали и т.н.

Председателят на парламента Цецка Цачева заяви, че предложението за референдума вече е разпределено на комисиите по правните въпроси и по регионалното развитие. Според предвидената в закона процедура комисиите трябва да излязат със становища в рамките на един месец и да изготвят проекторешение, което ще се представи на парламента. Депутатите ще могат да редактират въпроса, без обаче да променят смисъла му. Три месеца след като предложението е внесено, НС трябва да приеме решение по него, а президентът трябва да го насрочи до един месец от обнародването му. Датата не може да е по-рано от два и по-късно от три месеца от обнародването на решението на НС, което означава през април.

Предложението, предмет на референдума, е прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за НС и ако с “да” са отговорили повече от половината от тях. Броят на гласувалите според подписите в избирателните списъци на последните парламентарни избори през 2009 г. е 4 345 450 души.

Според леви депутати решението на НС е формално и парламентът не може да откаже допитването. На друго мнение са обаче от “Синята коалиция”. Бившият лидер на СДС Мартин Димитров обясни пред “Сега”, че законът дава възможност на народните представители да преценят дали да има допитване или не. Съгласно чл.13, ал.7 от закона “проектът за решение одобрява предложението за произвеждане на референдум с въпроса или въпросите, по които трябва да се проведе гласуването, или мотивирано отхвърля предложението”. Затова десните възнамеряват да провокират сериозен дебат в парламента в опит да наклонят везните в своя полза.

До редакционното приключване на броя от ГЕРБ не бяха открити за коментар на подобна възможност. Преди месец лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че подкрепя референдума, но е против “Белене”, защото смята, че е по-добре да се изградят 7 и 8 блок на “Козлодуй”. Той бе категоричен, че ако има допитване, то трябва да се проведе едновременно с изборите, за да се спестят 30-40 милиона лева на бюджета. Вчера той не бе открит за коментар.

Проверка на “Сега” показа, че засега провеждането на референдума се подкрепя открито от БСП и “Атака”. Предпазливи остават представителите на ДПС. Депутатът от движението Четин Казак обясни, че партията на Ахмед Доган по принцип подкрепя допитване по въпрос, който е от стратегическа важност за енергийната сигурност. Динамичната ситуация около проекта “Белене” и хаотичните послания, които отправят управляващите, обаче все още не позволяват на ДПС да заеме категорична позиция, допълни Казак. В опозицията са единодушни за едно – ако референдумът се проведе и е в полза на изграждането на “Белене”, това ще отмени досегашните решения на управляващите, с които те блокираха проекта, а всички държавни институции ще трябва да предприемат необходимите действия по реализацията му.

По отношение на цената за провеждане на референдума опозиционните депутати реагират скептично към изявленията на премиера Бойко Борисов, че той ще излезе около 30-40 млн. лв., колкото миналогодишните избори. Според левия Янаки Стоилов разходите ще бъдат между 1/3 и 1/2 от парите, отишли за вота. “Изборите миналата година бяха “2 в 1″. Няма да има кандидати, нито различни бюлетини. В никакъв случай няма да излезе колкото едни избори”, съгласи се и Четин Казак.

Ако управляващите не осуетят референдума с някакъв трик, на практика за първи гражданите ще имат възможност да вземат пряко участие в решаването на стратегически за страната въпрос. Ако те се произнесат “против” “Белене”, кандидат-инвеститорите ще трябва да зарежат плановете си. Ако са “за”, но няма инвеститори, правителството ще трябва да намери такива или да построи централата със средства от бюджета.

ПОЗДРАВЛЕНИЯ

“Поздравявам всички хора, които се включиха в най-голямата в съвременната история на България подписка за референдум за АЕЦ “Белене”. Това е голяма победа за пряката демокрация в България и за всички хора, които искат гласът им да бъде чут и важните решения за България и гражданите да се вземат по прозрачен и демократичен път”, обяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него е видно, че спешното представяне на нов инвеститор от правителството е свързано и с тези резултати. “Става ясно още, че безбройните приказки на управляващите, че проектът е икономически неизгоден и че няма да има пазар за него, не почиват върху здрава основа и са пълна пропаганда”, заключи Станишев.

.

Кандидатите за АЕЦ “Белене” стават все по-тъмни

 

Още преди да има ясен инвеститор, НЕК почна да смята колко ще струва отделянето на активите и пасивите на втората атомна централа

Юлиана Бончева,  в. “Сега”

НЕК изненадващо пусна обява, че търси фирма, която да изготви оценка на “обособени активи и пасиви, свързани с проекта АЕЦ “Белене”, с готовност за тяхното отделяне. Така още преди да е ясно има ли сериозен инвеститор, електрокомпанията ще направи поредни харчове по атомния проект. Търсенето на оценител очевидно е в изпълнение на плана на консорциума “Глобал пауър”, който предвижда от НЕК да се отдели и обособи отделна компания, в която да влязат активите и пасивите, свързани с АЕЦ “Белене”.

За “сериозния” инвеститор за АЕЦ “Белене”, който в сряда бе доведен и представен в Народното събрание като спасител, вече трети ден валят смайващи разкрития. Въпреки това инвеститорът вече твърди, че веднага може да брои 2 млрд. евро и да привлече сумата до 8 млрд. евро, колкото по негови сметки ще струва атомната централа. Засега никой в България не дава официална информация кой стои зад митичния консорциум “Глобал пауър”.

По тази причина медиите започнаха сами да изравят факти – главно за групата “Куантум”, посочена пред депутатите като ядро на консорциума “Глобал пауър”. По данни, публикувани в интернет от самата “Куантум груп”, тя обединява много фирми и най-различни бизнеси – от производство на дамски чанти и маркова козметика до пускане на клониран компютър Аpple Macintosh (по-бърз от оригинала!), изстрелване на първия частен спътник (с руска ракета), както и плуваща на кораб електроцентрала. Баща на групата бил незнаен индийски гений, който още през 1966 г. се занимавал с нанотехнологии.

В четвъртък в. “Преса” установи, че официалният сайт на “Куантум груп” се мени в крачка – информацията, че в групата има търговци на конфекция и производител на кексчета, била заличена. Според сайта на “Куантум” през 2006 г. акционерите решили да закрият холдинга и общия офис, да се разделят на самостоятелни фирми и да се превърне във виртуална структура. Така групата се превръща в мрежа от дружества, които са юридически самостоятелни и независими. Един и същ човек – индиецът Арун Савкур – е регистрирал през 2004 г. сайта quantumgroupus.com, а през юни 2012 – страницата globalpowerconsortium.com на кандидата за АЕЦ “Белене”. Савкур бе на срещата с икономическата комисия в НС в сряда в качеството си на изпълнителен директор на “Куантум груп”.

Българската връзка на “Куантум” с известния бизнесмен Богомил Манчев е скрепена с обща компания – “Куантум инженеринг”. В нея участва фирмата на Манчев “Риск инженеринг”, която е дългогодишен доставчик на АЕЦ “Козлодуй” и е консултант на проекта за АЕЦ “Белене”. Общото дружество също е изпълнявало поръчки за Първа атомна.

Представителят на “Куантум груп” за България Анчо Бадев, освен като един от шефовете на фалиралата Кристалбанк, преди години нашумя покрай неуспешната приватизация на “Софарма” и Варненската корабостроителница и като съпруг на индонезийка Анна-Мария Пурнавати, представяна за принцеса. “Бадев е просто служител, той може да бъде сменен по всяко едно време. Същото се отнася и за Самюел Реди”, коментира Богомил Манчев пред в. “Труд”.

Ден по-рано лидерът на ДСБ Иван Костов призова правителството да провери кои са мистериозните инвеститори, които той определи като “съмнителни”, “измамни” и НЛО. Богомил Манчев отвърна на удара, като нарече Костов “черно човече, паднало от Марс”. Премиерът Борисов увери, че службите вече проверяват кои са кандидатите за АЕЦ “Белене”. Реакцията на американското посолство у нас обаче е обезпокоителна. “Правителството на САЩ не е страна по каквито и да е дискусии за евентуален интерес от американски компании към АЕЦ “Белене”, гласи разпространеното вчера становище на щатските дипломати, които изразяват надежда, че “българското правителство ще извърши надлежна проверка на всички потенциални инвеститори, за да провери пълномощията им и икономическата обоснованост на техните бизнес планове. Обикновено, когато става дума за американски инвеститори, посолството застава много категорично зад тях – например в случая с “Шеврон” и шистовия газ. Министърът на икономиката Делян Добрев е изпратил до Департамента по енергетика на САЩ и до посолството на САЩ в България искане за информация.

Въпреки критиките на политиците и нелицеприятните факти за инвеститора, заливащи българските медии, от “Куантум груп” продължават да сипят щедри обещания за АЕЦ “Белене”. “Американският инвестиционен фонд “Куантум груп” дава парите за проекта “Белене” – те трябва да обезпечат така наречения собствен капитал от 2 млрд. евро, останалите до 8 млрд. евро ще дойдат от други инвеститори”, твърди в интервю за “24 часа” Богомил Манчев, собственик на “Риск инженеринг” и консултант на американските инвеститори. Според бизнесмена цената на Белене е 8 млрд. евро, а не 10 милиарда.

Вчера в Народното събрание обаче депутатите използваха по-високата сума – 10 млрд евро, в сметките си за необходимите инвестиции и бъдещата цена на тока, за да обосноват позициите си за и против АЕЦ “Белене”. Странното е, че през март ГЕРБ се отказа от втора атомна, защото ако тя струва 10 млрд. евро, ще дава много скъп ток и ще е нерентабилна. Сега управляващите пак говорят за същата сума, но едно от условията, които поставят пред частния инвеститор, е да има дял за държавата в бъдещото ядрено предприятие. Все пак министър Делян Добрев се застрахова: “Няма да вземем решение за размразяване на проекта, преди да знаем кои са инвеститорите. Рано е да се говори за обрат.”

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.