Home » Авторски страници, българи зад граница

Официално откриване на Учебната година в БУЦ “Знание” – Чикаго

2012.09.09 Няма коментари
Spread the love

За 8–ми пореден път БУЦ ”Знание” в Чикаго отвори гостоприемно своите врати за своите мили ученици.

Деца и родители се събраха в богато украсения училищен двор на своето любимо българско училище за тържественото събитие. Цветя, венци, знамена, ликовете на светите братя, които  сякаш лично посрещаха всяко дете  в българското училище.

Всички бяха тържествено облечени, с  грейнали в усмивки лица и букети цветя. Училищния двор приличаше на  огромна и много красива цветна градина.

Не липсваше нищо от българските  традиции.  Дори сякаш  всичко изглеждаше много, много по-тържествено и мило. Усещахме го по този начин дори и заради сравнението, което правим с откриването на учебната година в американските училища на децата ни, където първият учебен ден не се различава по нищо от всеки следващ.

Зазвучаха детските гласчета, а с тях запяха и родителите им „Високи сини планини” и „Тих бял Дунав се вълнува”.  Посрещнахме първокласниците си  със стихчето „Първокласник” , със  златния ключ на знанието и с медали „Аз съм първокласник”, които станаха традиция  в  БУЦ ”Знание”.

Поздрави и благопожелания отправиха директорът на  БУЦ ”Знание” Лили Паслиева, а от името на родителите топли думи на благодарност и доверие към добрия преподавателски състав изказа Татяна Станчева. Тя отправи своите пожелания към всички ученици за успешна учебна година.

Училищния звънец зазвъня и прикани децата на училище. С медния си глас сякаш им казваше: „Хайде, милички дечица, време е за българско училище! Идвайте, идвайте  да се учите и да сполучите в БУЦ „Знание ”!”

По стар български обичай деца и родители бяха посрещнати с  дъхава питка, умело изпечена, с много любов наричана за здраве, благоденствие и берекет –  и с мед, за да им е сладко учението, и както  малките трудолюбивите пчелички събират прашец, за да го превърнат в мед, така и нашите български деца идват в родното училище, за да  събират буквички, които ще превърнат в знание. Децата получиха и  по едно моливче със здравец,  за да са ученолюбиви и здрави. Минаха по плиснатата от менчето, украсено с  китка здравец и пъстри цветя, вода, за да им върви по вода и с радост влязоха в училище.

Там ги очакваха  пъстрите учебници и тетрадки,  пристигнали чак от България, дар от МОНМ. Донасянето им  стана възможно благодарение на  родолюбието на фирма „Малинчо”,която пренесе през океана цели 12 кашона с учебници за  учениците на БУЦ „Знание” и за още 12 други  училища в Америка.

Вълнения, радост,  трепети са чувствата, които обзеха всички ученици  на БУЦ ”Знание” в първия учебен ден. 

Да е на здраве, късмет и слука, мили деца, родители и учители!!!

Да ни е честита Новата учебна година!!!

Мили български деца от цяло Чикаго, имайте много успехи в Американското училище

Заповядайте на българска училище в БУЦ „Знание”

.

БУЦ ”ЗНАНИЕ”, Чикаго

Снимки: Валентина Лимов

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.