Home » Е-Списание

Изявление на председателя на европейската “Антимафия” и Открито писмо на журналисти от Биволъ

2012.09.26 Няма коментари
Spread the love

Днес в редакционната поща на сайта Биволъ се е получило Изявление, подписано от председателя на специалната комисия “Антимафия” в Европейския парламент, г-жа Соня Алфано, и от докладчика от групата на Социалистите и Демократите, г-жа Рита Борселино. Публикуваме съдържанието на това Изявление, което беше предоставено на вниманието на други медии от Атанас Чобанов. Както и изпратеното, в отговор на това Изявление, Отворено писмо до г-жа Соня Алфано, подписано от Атанас Чобанов, Асен Йорданов и Петър Пенчев, което също бе предоставено за огласяване.


—————————————————————–

Изявление на г-жа Соня Алфано (Председател на комисията “Антимафия” – АЛДЕ) и г-жа Рита Борселино (Докладчик на С&Д)

Във връзка с излязлата информация в българската и международна преса, относно провелата се среща на координаторите на комисията на Европейския Парламент за борба с Организираната престъпност, Корупцията и Пране на Пари, бихме желали да изразим силното си разочарование от изтеклата новина, която доведе до напълно грешно представяне на дебата, който беше проведен при затворени врата.

Бихме искали да отбележим, че присъствахме и подкрепихме предложението за организиране на изслушване на тема корупцията в страните-членки, включително Италия и България, в рамките на комисията “Антимафия”. За съжаление, нашето предложение не беше одобрено.

Ние отново ще повдигнем въпроса в комисията “Антимафия” с всички инструменти, които Парламентът ни предоставя.

 

———————————————————–

Ето и Откритото писмо до г-жа Соня Алфано, адресирано с копие до председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозо и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

 

ОТКРИТО ПИСМО

На вниманието на

Председателя на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари (CRIM) Соня Алфано.

Копие до

Председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозо.
Председателя на Европейския парламент Мартин Шулц

 

Уважаема г-жо Алфано,

С изненада и възмущение научихме от евродепутати, членове на Съвета на координаторите на CRIM и от медийни публикации, че нашият сигнал, получен на 25-ти юни 2012 г., с допълнение от 14 септември 2012 г., относно съмненията за криминално минало на премиера на България Бойко Борисов, е оставен без последствие.

Считаме, че така нареченият “Съвет на координаторите” няма правомощия да заличава от дневния ред на Комисията аргументиран сигнал от граждани, които според дефиницията на целите и задачите на Специалната комисия за борба с организираната престъпност, корупцията и прането на пари се явяват “представители на гражданското общество, които работят за култура на правото в трудни области” (точка 5 от “Отговорностите” на CRIM) http://www.europarl.europa.eu/committees/en/crim/home.html

Бихме искали да припомним на уважаемите членове на Комисията, че журналистът Асен Йорданов е носител на специалната награда за журналистическа смелост на Медийната фондация в Лайпциг за 2010 г. Заради работата си той стана жертва на опит за убийство през 2007 г. Другите двама вносители – Петър Пенчев и Атанас Чобанов са членове на Асоциацията за Свободно Слово “Анна Политковская”, носител на наградата “Златен Гълъб” за човешки права, и автори на многобройни разследвания от голям обществен интерес.

Решението “на тъмно” за игнориране на нашия сигнал повдига съмнения за политическа договорка и задкулисни игри в ущърб на правото на всички европейски граждани да се информират за работатата на Комисията, финансирана с техните пари.

Считаме, че единствено явното и открито гласуване на европейските депутати от Комисията може да легитимира решението за отказ или приемане да се разгледат въпросите от изключителен обществен интерес, които повдигаме в нашия сигнал.

Ето защо настояваме за следното:

– Нашият сигнал да бъде размножен и предоставен на всички евродепутати от CRIM най-късно до 08 октомври 2012 г.;

– В дневния ред на откритото заседание на CRIM на 15 октомври да бъде внесена
извънредна точка: дебат и открито гласуване на нашето искане да бъде организирано изслушване в Комисията за данните за престъпно минало на премиера Бойко Борисов, по-специално трафик на наркотици и горива и пране на пари.

Апелираме към всички европейски неправителствени организации, медии и журналисти, които са ангажирани ежедневно на терена против организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Апелираме към тези, които за разлика от европейските “анти-мафия” депутати се излагат на реални опасности в борбата с мафията, да подкрепят нашето искане, да следят развитието на случая и да се свържат с Комисията, за да изразят своята позиция.

Искрено се надяваме на Вашето разбиране и сътрудничество.

С уважение,

Асен Йорданов
Атанас Чобанов
Петър Пенчев

Приложение:  Сигнал до CRIM от 25 юни и допълнение от 14 септември.

Уточнение: Сигналите съдържат лични данни на подателите, поради което не са публикувани онлайн.

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.