Home » Избрано

Европа се изсмя на Македония, свалиха изложбата от сайта на Кралския музей

2012.09.01 Няма коментари
Spread the love

Кралският музей в Мариемон окончателно премахна от интернет страницата си информацията за изложбата със средновековни ръкописи

Преди това музеят промени името на изложбата от “Хиляда години писмена традиция в Македония” на “Старинни ръкописи от ХІІІ – ХІХ век”. Междувременно обаче днес информацията за изложбата изцяло изчезна от предстоящите експозиции на музея.

Скандалната изложба с ръкописите беше предвидена за периода от 9 – 21 октомври 2012 година. Остава неясно дали проявата е отпаднала или само е свалена информацията от предстоящите събития.

“Европа може само да ни се изсмее”, коментира пред “Фокус” Панде Евтимов от Скопие.

“В Македония се опитват да направят следното: Македонско е всичко, което е наследство от миналото, дори и най-доказаните и безспорни елементи от архитектурата, или – от артефактите от миналото. Има претенции дори и целия славянски род да го направят македонци. Характерно е това, което може да видите на скопския площад: Паметници, които не съответстват на нашата традиция, култура и история. Тук може да се видят от някой си Александър Македонски, който никога не е управлявал в сегашната територия на Македония или – Вардарска Македония, тъй като е владял един малък южен дял от Пелагония, но например – не е владял дори и Охрид”, каза Панде Евтимов.

Целокупната средновековна литература тук практически е българска, това го знае целия свят, и това не е мое мислене – каза Панде Евтимов.

„Литературата и книжната продукция в Македония от ранните средни векове, след разпространението на писмеността на Свети Кирил и Методий, и особено фундаменталното дело на Свети Климент, не може да се третира по друг начин. В историята всички тези са казвали, че са българи”, каза още Панде Евтимов.

Преди да получат звучния шамар македонските издания коментираха тази сутрин, че Македония не провокира никого и Скопие не го интересува това как България ще преживее изложбата.

С тези думи директорът на Националната и Университетска Библиотека “Свети Климент Охридски” Миле Бошески коментира българската реакция на изложбата “Хиляда години писмена традиция в Македония”.

„Ако продължи сервилността на държавната власт за промяна на името, антимакедонизмът и културния геноцид върху македонците на Атина, Белград, София и Тирана ще изтрие Македония и македонците от етногеографския атлас на света”, коментираха темата от Световния македонски конгрес.

 

Източник:  Actualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.