Home » Избрано

БККС пита еврокомисар Фюле за приписваните му от македонски медии антибългарски изявления

2012.09.12 Няма коментари
Spread the love

Георге Иванов и Щефан Фюле

След неотдавнашното посещение в Брюксел на президента на Република Македония Георге Иванов и срещите му с висши представители на евроатлантическите институции, македонските медии публикуваха серия от материали, твърдящи, че еврокомисарят по разширяването и европейска политика за съседство Щефан Фюле и говорителят му Петер Стано са правили антибългарски изявления по повод на последните развития в отношенията между България и Македония.

Във връзка с това, Българският културен клуб – Скопие (БККС) e изпратил писмо до Щефан Фюле, което го информира за масираната антиевропейска и антибългарска риторика в македонското медийно пространство. Така например президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, председателя на Европарламента Мартин Шулц и генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен са злобно атакувани като “неприятели на Македония” заради използване на международно утвърденото име на страната – БЮРМ, а Мартин Шулц е персонално обвиняван заради становището му Сърбия да признае Косово преди влизането й в ЕС. Така нареченият Световен македонски конгрес е публикувал становище, че “Македония няма да търси своето бъдеще в един Съюз, където мярка за солидарност са расизмът, нацизмът, фашизмът, апартейдът и колониализмът”.

Единствено еврокомисар Фюле е пощаден от гнева на македонистките проправителствени медии, поради приписваните му от тях антибългарски позиции. Вземайки повод от съвместната му пресконференция с президента Иванов, водещите македонски заглавия от последните дни са от типа на “Фюле предупреждава България да не блокира еврочленството на Македония”, “Фюле отхвърля критиките на България като съвсем нов член на ЕС”, “България няма поддръжка от Европа” и т.н.

Както е известно, от 1 януари 2007 г. Република България е пълноправна държава-членка на ЕС и притежава целия спектър от права да предприема всички необходими мерки, адекватни действия и политически стъпки за осигуряване на добри междусъседски отношения със съседните на ЕС страни и по-специално с Република Македония.

По-нататък БККС обръща внимание на Щефан Фюле, че България не е членка на ЕС от “втора категория”, както неговите думи се интерпретират от македонските медии. БККС изразява опасения, че част от българското общество е разбрало изявлението на пресконференцията именно по този двусмислен начин, което българските граждани и българската общност по света могат да възприемат като обида.

В заключение БККС призовава комисар Фюле да изрази открито своята позиция по повдигнатия въпрос. Копие от писмото е изпратено също до Херман Ван Ромпой, Мартин Шулц и Андерс Фог Расмусен.

 

ПРИЛОЖЕНИЯ:

1. Становище на Световния македонски конгрес
2. Публикация за брифинг на Петер Стано, говорител на комисаря Щефан Фюле
3. Биографична справка за комисар Щефан Фюле

Източник:  bkks.org

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.