Home » Избрано

17-годишна американка разработи програма за диагностика на рак на гърдата

2012.08.05 2 коментара
Spread the love

Британи Уегнър е тазгодишният носител на наградата на “Google Sciences Fair”. Американката на 17 години е написала компютърна програма, която анализира проби за рак на гърдата с много голяма точност, съобщава американското научно издание “Scientific American”.

Нейната програма, позната като “невронна мрежа”, ще помогне на лекарите да откриват различни структури на рак, използвайки база данни от проби. “Традиционните биопсии на гърдата са болезнени, но пък по-щадящите тестове чрез тънкоиглена аспирация (FNA) не дават достатъчно сигурни резултати. Това е на път да се промени благодарение на откритието на ученичката”, пише изданието.

Програмата, разработена от  Британи, действа като имитация на човешкия мозък. Тя включва цели 7.6 милиона проби, чрез които изкуственият мозък се научава да разпознава сложните структури на раковите клетки и да диагностицира заболяването. Откритието на момичето ще помогне да се подобри достоверността на тънкоиглената аспирация и ще помага на лекарите да установят с точност до 99% случаите на злокачествени тумори.

Британи започнала да се интересува от наука като малка, когато брат й страдал от белодробно заболяване. “Пораснах, като превръщах хората в престилки в идоли и откривах какво може да направи науката, за да промени света”, казва Британи. Учителите забелязали таланта на момичето в съвсем ранна възраст и я поощрили да се занимава с наука. Започнала е да се занимава с програмиране сама и е разработвала проекти от 12-годишна.

“Цялото жури каза “Уау” за проекта на Британи”, казва един от членовете му Вин Сърф. Победителката ще получи 50 000 долара, пътуване до островите Галапагос и възможност за стаж.

.
Източник:  в. “Дневник”

2 коментара »

  • Joyce said:

    Back in school, I’m doing so much lernaing.

  • Hannah said:

    When you think about it, that’s got to be the right anersw.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.