Home » Избрано

Вдигат паметник на Кирил и Методий в Монголия

2012.07.10 Няма коментари
Spread the love

Паметник на светите братя Кирил и Методий ще бъде издигнат в Улан Батор, столицата на Монлогия. Това съобщи археологът проф. Николай Овчаров, отчитайки резултатите от втората българска експедиция в азиатската държава. Засега идеята е още в зародиш, но амбицията е до година и половина да се премине към изграждането му. Необходимата сума за монумента ще е между 100 и 150 хилядни лева. Средствата за него ще се събират основно чрез неправителствени организации.

Овчаров съобщи още, че през 2013 г. у нас ще гостуват монголски шамани, които ще правят възстановка  на прабългарски ритуали. “През април или май ние ще се опитаме да направим тези шамански ритуали на българските паметници, свързани с прабългарите. Става дума за скални светилища преди всичко. Смятам, че това нещо освен като научен експеримент ще бъде много интересно и за туризма в България. Аз съм бил миналата година на този ритуал и мога да ви кажа, че е много впечатляващ. А пък направено сред скалите, примерно на Мадара, аз смятам, че той действително ще има изключителен ефект и може да даде голям тласък на туризма в тези райони”.

 

Източник:  Actualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.