Home » Избрано

Барак Обама спечели предизборен съдийски вот

2012.07.10 Няма коментари
Spread the love

Опитът на Републиканската партия в САЩ да употреби Върховния съд на страната като “смъртоносно оръжие” срещу кампанията на Барак Обама да спечели втори президентски мандат, се провали в четвъртък.

В последния си работен ден, преди да излязат във ваканция до октомври, върховните съдии отхвърлиха жалбите на републиканците срещу здравната реформа на демократа Обама.

Опонентите на президента атакуваха текст в закона за защита на пациентите, според който от 2014 г. всички американци се задължават да имат здравни осигуровки, а тези, които нямат, се наказват с глоба.

Текстът е революционен за САЩ, защото за разлика от Европа там няма универсално здравно осигуряване. Американската система е миш-маш от работодателски програми за осигуряванена служители, държавни фондове за военни ветерани, бедни и възрастни хора и скъпи частни застраховки.

Републиканците твърдят, че с въпросния текст се нарушава конституцията, тъй като държавата безпрецедентно задължава американците да си купуват търговски продукт. “Все едно да накараш всички да ядат броколи, защото зарзаватът е полезен, а и така ще се подпомагат фермерите”, пошегува се пред Би Би Си републикански конгресмен.

Съпартийците му, и особено кандидат-президентът Мит Ромни, се надяваха 9-членният Върховен съд, в който 5-има магистрати, назначени от президенти републиканци (Роналд Рейгън, Джордж Буш-старши и Джордж Буш-младши) да порежат най-значимото вътрешнополитическо постижение на Обама. И така да намалят шансовете му за преизбиране на 6 ноември.

Но може би най-консервативният и клонящ към републиканците съдия – председателят на съда Джон Робъртс, подкрепи Обама и решението бе 5 на 4 гласа в полза на здравната реформа.

“Глобите за липса на здравна осигуровка не противоречат на конституцията, защото се класифицират като данъци”, написа Робъртс в мотивите за решението, позовавайки се на приет още през XIX век закон. И заключи: “Затова нямаме право да отменим текста или да отсъждаме дали е мъдър или справедлив.”

Здравната реформа на Обама бе приета в началото на 2010 г., когато демократите още имаха мнозинство и в двете камари на Конгреса, като нито един републиканец не ги подкрепи. Още с влизането в сила на закона той бе атакуван пред Върховния съд.

Обама твърди, че нововъведенията ще осигурят здравни грижи за поне 32 млн. от 50-те милиона американци без осигуровки (16,3% от населението). Част от тях просто не могат да си го позволят, а други предпочитат да си купят застраховка само ако им се наложи лечение, което вдига цените неимоверно.

Темида в политиката

Върховният съд на САЩ не за първи път участва в политическите битки във Вашингтон. Ето някои знаменателни решения:

21 януари 2010 г. – С 5 на 4 гласа по партийна линия в полза на републиканците съдът постанови, че законът “Маккейн-Фейнголд” нарушава правата на корпорациите и профсъюзите, произтичащи от първата поправка на конституцията, да финансират с неограничени средства предизборни кампании.

12 декември 2000 г. – Пак с 5 на 4 гласа съдиите спряха ръчното преброяване на бюлетините във Флорида и Джордж Буш победи Ал Гор на президентските избори.

30 юни 1971 г. – С 6 на 3 гласа съдиите признаха правото на в. “Ню Йорк таймс” да публикува секретните документи на Пентагона за войната във Виетнам, разкриващи, че четирима президенти са лъгали и подвеждали обществото и Конгреса.

Източник:  в. “Труд”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.