Home » Избрано

И магистралите влизат в БГ учебниците по история

2012.07.14 Няма коментари
Spread the love

Магистралите, които строи правителството на ГЕРБ, влизат в учебниците по история. Там отиват също плоският данък и спрените европари от времето на Тройната коалиция, пише в. “Стандарт”.

Издателство “Просвета” е обновило две помагала за учениците от 11 клас, по които децата ще учат от есента. В школските книги вече влизат уроци от 10 ноември 1989 година досега.

Мястото, посветено на ГЕРБ, е по-малко, отколкото на времето на Симеон Сакскобургготски и Тройната коалиция, чието управление вече е приключило. В учебниците обаче се подчертава, че партия ГЕРБ е формирана около личността на бившия главен секретар на МВР Бойко Борисов. “Неговата изключителна популярност и “изпразването” на дясноцентристкото пространство му дават възможност в края на 2006 г. да създаде собствена партия, която бързо набира влияние”, пише в едното помагало. Посочено е, че Тройната коалиция е опитала да подложи крак на ГЕРБ на следващите избори, вдигайки изборната бариера и вкарвайки мажоритарен вот.

Другият учебник отчита, че по време на управлението на Борисов се строят магистрали, ремонтират се пътища, та дори е посочено изграждането на пречиствателни съоръжения. Констатирани са обаче и слабости – замразените доходи и намалените пари за образование.

Помагалата до голяма степен приличат не на учебници, а по-скоро на вестникарски обзорни статии, редуващи маловажни и съществени успехи и неуспехи на всички правителства от Луканов насам. В единия учебник, предназначен за профилирана подготовка, са цитирани всички проценти, с които партии са печелили избори по време на демокрацията. Това на практика ги прави неприложими за ученици, тъй като данните, освен че нямат историческа стойност, трудно се помнят, коментират експерти. За времето на ГЕРБ са посочени поотделно процентите, получени от всички парламентарно представени политически сили, чак до РЗС.

Споменато е и точно колко души са гласували за Росен Плевнелиев и Ивайло Калфин на президентските избори.

Не липсват и изречения в духа на учебниците от времето на социализма, като например “Преходът към парламентарна демокрация и пазарна икономика е съпроводен с много противоречия и трудности, но се осъществява неотклонно”.

 

Източник:  Bolgari.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.