Home » Избрано

15-годишно българско момче направи фурор на европейска олимпиада по информатика

2012.07.14 Един коментар
Spread the love

Христо Венев

Наше дете чудо смая Европа. 15-годишният Христо Венев от Софийската математическа гимназия пребори стотици с 3 години по-големи ученици и заради таланта си беше допуснат до олимпиадата по информатика, където грабна сребърен медал. Съотборниците му Йордан Чапъров и Румен Христов взеха златни медали, а Георги Георгиев – сребро. Български ученици са най-добри в Европа по информатика. Учениците от националния ни отбор по компютърни науки обраха наградите на Централноевропейската олимпиада в унгарския град Тата. Изморените, но щастливи медалисти кацнаха късно снощи на летището в София.

Две от момчетата ни донесоха злато. И двамата дванадесетокласници са от училища извън столицата. Йордан Чапъров е възпитаник на Математическата гимназия „Атанас Радев“ в Ямбол, а другият златен медалист е Румен Христов от Природо-математическата „Нанчо Попович“ в Шумен. Със сребро пък се върна единадесетокласникът Георги Георгиев от Софийската математическа гимназия. 

Истински фурор на олимпиадата обаче предизвика осмокласникът Христо Венев, също от СМГ. Той стана единственото дете чудо, което екипът на международното състезание допусна да се състезава в разрез с регламента. Според правилата на олимпиадата право да се явят имаха само ученици от последните два класа на гимназията. „Въпреки че Христо е няколко години по-малък, той успя да мине през всички изпити, издържа всички тестове и му разрешиха да участва“, разказа за „Преса“ директорът на училището Мариана Тодорова. Там малкият вундеркинд се борил мъжки с 3 години по-големите от него и завоюва за България още един сребърен медал.

И за четирите момчета от отбора това не е първата награда. Състезателите по компютърни науки са печелили медали от много наши и чужди състезания, като за уменията си Румен е получавал и президентска грамота. Всичките ни златни момчета се подготвят под ръководството на български учители.

 

Теодора Йолчева,

в. “Преса”

Бел.ред:  Заглавието е на Еврочикаго.

One Comment »

  • Анета Николова said:

    Невероятно съм щастлива да науча за успеха на нашите млади но талантливи сънародници. Тъжното е че в настоящото време има движение да се приравнят тези славни елитни гимназии и успехът на техните възпитанници само подтвърждава необходимостта за обедингяване в протест срещу такива мерки. Да са живи и здрави тези деца и да ни радват дълго с успехите си.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.