Home » Е-Списание

Лъчезар Тошев в ПАСЕ: Ние не бяхме първите борци за европейската идея

2012.06.30 2 коментара
Spread the love

Извадка от приложението към стенограма на ПАСE

Понеделник, 25 юни 2012 г.

Тема:  Свободни дебати


ТОШЕВ (България) :

Преди повече от 20 години, на 7 май 1992 г., България стана пълноправен член на Съвета на Европа.

Днес ние честваме тази годишнина, която ще остане историческо събитие за нас.

Горд съм, че бях един от онези първи членове от България, които бяха тук, когато българският флаг се издигна пред Двореца на Европа, като първия знак за реинтегрирането на моята страна към свободния свят!

Ние, които бяхме през 1992 година тук в тази зала, не бяхме първите борци за европейската идея. По време на прочутия Конгрес на Европа в Хага през 1948 година, нямаше официални български представители сред делегатите, защото комунистическия режим тогава ни беше откъснал от останалата част на Европа.

Въпреки това на Конгреса в Хага бяха допуснати като наблюдатели няколко български емигранти – бивши дипломати. Това бяха Евгени Силянов, Мильо Милев и Димитър Мацанкев, а също така присъстваха и земеделският лидер д-р Г.М. Димитров и бившият дипломат Никола Балабанов.

За нациите от Централна и Източна Европа, които страдаха под комунистически режими тогава и не бяха в състояние да участват в това историческо събитие, Хагския Конгрес символично запази няколко празни места покрити с воал – като знак, че нашите места в Обединена Европа са запазени.

На 7 май 1992 г. ние дойдохме да заемем своите места в Европейската Асамблея, оставени ни в наследство от европейските Отци-основатели!

Мечтата на създателите на българската нация и на първите строители на съвременната българска държава се сбъдна!

Ние, които тогава бяхме в Съвета на Европа, се чувствахме горди, че сме изпълнили тази историческа мисия!

Но и преди Конгреса в Хага, България участваше в европейския процес.

Както може да видите на изложбата, представена днес точно пред тази зала,

Царство България е било представено на първия Пан-Европейски конгрес във Виена през 1926 година – тогава, когато се роди европейската идея!

Тази изложба е посветена на проф. Иван Шишманов, който е бил българският представител на Виенския конгрес през 1926 г .

Тя е по повод на неговата 150-годишнина. Професор Шишманов е бил вицепрезидент на този исторически Пан-Европейски конгрес и е работил в тясно сътрудничество с един от най-прочутите европейски Отци-основатели – граф Рихард фон Куденхоф-Калерги.

Особено удоволствие за мен е да говоря за него и неговото дело, тъй като той е роден в град Свищов – на Дунава, който е и моят роден град!

Той е основателят на почти всички български културни, научни и образователни институции. Време е да си спомним за него с благодарност!

Отдавайки почит на първият български европеец, ние празнуваме 20-тата годишнина от членството на България в Съвета на Европа!

 

2 коментара »

 • Петър said:

  “По време на прочутия Конгрес на Европа в Хага през 1948 година, нямаше официални български представители сред делегатите, защото комунистическия режим тогава ни беше откъснал от останалата част на Европа.” – По това време окупационната червена арния управлява и решава.

  На следвоенните преговори също не са допуснати български представители. затова и България е понаказана повече от доста по-активната по време на ВСВ от Италия.

 • Toshev said:

  Не е така!България не е участвала в Конгреса на Европа в Хага заради започналата “Студена война”. България е участвала на Парижката мирна конференция!

  Не е била призната за съвоюваща държава, поради противопроставянето на Съветския съюз!
  Има запазени спомени от един от старите ни дипломати участвал в преговорите през 1947г. в Париж – Евгени Силянов.

  Вижте тук:

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=9371&rid=

  От същия автор може да прочетете още по темата тук:
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=9459&rid=
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=9370&rid=
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=9369&rid=

  Освен това, България е била поканена да се включи в плана “Маршал”,за възстановяване след войната, но тогава вече Сталин е заповядвал у нас и не е позволил!

  Лъчезар Тошев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.