Home » Е-Списание

Кой и защо сезира европейската комисия „Антимафия“ за миналото на Бойко Борисов?

2012.06.30 2 коментара
Spread the love

Днес, 30 юни 2012 г., Илиана Беновска покани в предаване на “Радио К2” (www.radiok2.bg , за София – 93.9 MHz), правозащитника Петър Пенчев от Асоциация за свободно слово „Анна Политковская“ да отговори на въпроса “Защо подадохте в Брюксел сигнал за тъмното минало на Бойко Борисов?”
Както Eurochicago.com вече писа, специалната комисия по организирана престъпност, корупцията и изпирането на пари към Европейския парламент (CRIM) бе сезирана от журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов и Петър Пенчев от Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“ за подозренията за криминално минало на премиера Бойко Борисов, които се разкриват в американските дипломатически доклади, както и в обясненията на подсъдимите Васил Костов и Сретен Йосич (Вж. линк).

Чуйте запис на разговора от студиото на К2 (файлът е звуков МР3 формат, изчакайте да се зареди): К2–PetarPenchev-MP3

 

Петър Пенчев: Бойко Борисов е замесен в 30 поръчкови убийства, пише Congressional Quarterly

Престъпленията на прехода нямат давност. Колко ли души са изгорили метаамфетамините, за които говори посланик Джон Байърли? Ние сме граждани, а не васали на някаква партия или вожд – заяви Петър Пенчев от Асоциацията на свободното слово „Анна Политковска” в отговор на въпрос на Илиана Беновска, Радио К2, за причината Специалната комисия по организирана престъпност, корупция и изпиране на пари към Европейския парламент (CRIM) да бъде сезирана от него и журналистите Атанас Чобанов и Асен Йорданов , създателите на сайта „Биволъ”за подозренията за криминално минало на премиера Бойко Борисов, съдържащи се в американски дипломатически доклади на Джон Байерли.
Защо вярвате, че CRIM ще ви отговори, а няма дипломатично да премълчи случая? – попита Илиана Беновска.

Европейската комисия, с която кореспондираме от 2005 г., се намесваше до присъединяването ни към Европейския съюз през 2007 г. Съгласно Договора за присъединяване, отношение към по-късните случаи и задължение да докладват за тях в Брюксел имаха съответните национални органи – отговори Петър Пенчев и подчерта: „Българската прокуратура и МВР разполагат с всички лостове за кореспонденция по международното сътрудничество с ЦРУ и се надяваме, че този доклад ще дойде.Подали сме и сигнал до главния прокурор на България Борис Велчев. Намери ли Борис Велчев смелост да разкрие доклада на ЦРУ, тогава само ще информираме Брюксел и няма да чакаме да се намесват във вътрешните работи на България”.- отговори Пенчев.
Фактите в докладите на посланик Джон Байърли не може да бъдат пренебрегвани. Този доклад е един от всичките 978 доклада от София, прегледани и одобрени от политическия, от военния съветник и от съветника по сигурността на Посолството на САЩ, както и от самия посланик Байърли. – изясни правозащитникът.

След публикуването им в Уикилийкс, сегашният посланик, Джеймс Уорлик, дипломатично заяви, че докладите на Уикилийкс, който публикува и „Биволъ”, са интелигентни, професионални и балансирани, но в никакъв случай не ги отрече.

За разлика от него, премиерът Борисов пред вас заяви ,”че на клевети няма да отговаря”, заради което и вие запитахте „Кой сте вие г-н Борисов? Е ли на върха на България престъпник?”- съпостави Петър Пенчев.

Като “лъжи и идиотщини” пък категоризира министър-председателят публикациите в чуждите медии за неговото съмнително минало в друго интервю. Даже се похвали,че при “гостуването” на шефа на ЦРУ у нас го развеждал по ресторанти и “кафета” и написал част от изказването му за страната ни.- подчерта той.

Ако получим отказ от българската прокуратура да се занимава с казуса 4миналото на Борисов” , ще приложим и публикацията на Джеф Стайн в Congressional Quarterly, където пише и дори, че Бойко Борисов е замесен в 30 поръчкови убийства,добави Петър Пенчев.
Май се оказахте единственият журналист вътре в България , който се опита да накара Бойко Борисов да проговори за миналото си.Малко са журналистите в България, които правят изключение от усилието да се поддържа медиен уют за премиера. – обърна се Пенчев към Илиана Беновска.

Беновска отговори :Аз съм единственият български журналист от не-предвидените, не-придворните и не-предпочетените, които задават важните за България въпроси. Има платени журналисти, които уж задават „неудобни”въпроси.Сърцераздирателните интервюта на премиера за госпожици до него, гостувания на шефове на ЦРУ и т.н. целя да тушират ефекта от вашето сезиране на ЕК и от моето публично обръщение към премиера Борисов ,че е длъжен да отговори за миналото си – да обясни или опровергае. Иначе, мълчанието му изглежда ,като самопризнание. Активните мероприятия, каквито са тези поръчкови интервюта на Бойко Борисов – как рисува и дрънка на китара, как пише докладите на ЦРУ за България няма да са последните. Очакваме следващи изяви в услужливи медии, на които се плаща щедро с държавните пари.- заяви Илиана Беновска.

Гражданско общество се пробужда и негов предвестник са протестите на Орлов мост, България вече комуникира със света,заключи Петър Пенчев в разговора с Илиана Беновска, „Радио К2″.

политковская

Илиана Беновска: Борисов трябва да признае или опровергае сведенията за миналото си

Позволих си да попитам публично министър- председателя :”Кой сте вие, господин Борисов? Е ли на върха на държавата ни престъпник?” Той ми заяви ,че на клевети за себе си няма да отговаря , а щял да продължи да работи за българите и България, както правел до сега. Поспорих с него и му заявих, че е длъжен да не се крие, а публично и на висок глас да съобщи верни ли са грамите на посланик Байерли, верни ли са твърденията на „Тагесцайтунг”, че е бил свързан с престъпността в България и на Балканите, че е замесен с амфетамини, че е закърмен от силовите групировки на прехода.

Фактът, че Борисов мълчи е повече от страшен. Звучи като самопризнание.

Ние, избирателите, трябва да разберем истината за нашия пръв “вожд” и ръководител. Каквато и да е тя. И информирано, свободно да изберем искаме ли го.

Може и да го искаме, да го харесваме. Времето на прехода беше такова и малко хора имаха характер и критериална система да отхвърлят облагите на престъпността, лесните пари, опиянението от силата и насилието.

Може и да простим. Но! Българите трябва да узнаем истината за това кой е министър-председателят на Република България Бойко Борисов! От първо лице единствено число. Борисов трябва да признае или опровергае сведенията за миналото си.

И това не е само мое мнение. Хората излизат от унеса си на безпаричие и безперспективност. За часове призивът ми към Бойко Борисов беше прочетен от 200 000 души . И продължават да четат и да подкрепят, че Борисов трябва да разкаже за себе си. И това – само в няколко сайта, които не са на Делян Пеевски и Корпоративна търговска банка. Ако интернет не беше монополизиран от угодничещите на Борисов – както и телевизиите, радиата, вестниците – щяха да могат да четат милиони. И милиони до запитат силно: “Кой сте вие, министър-председателю Борисов?” Но и това ще стане.

Истината за миналото на Борисов ще се разбере – рано или късно. И, ако се окаже вярно, че е обвързан с престъпността – парите на държавата, складирани в Корпоративна търговска банка, които министър-председателят с широки пръсти раздава на медийни юнаци да го възхваляват на лягане и на ставане като китайски партиен вожд, няма да могат да изтрият фактите. Героичният медиен образ, който му създават медийните талибани ще се пръсне, като цирей и точно тези медийни «мъжкари», които сега успиват Бойко Борисов с хвалби, ще го засилят с шутове надолу. Така е то.

Защо настоявам за отговор от Борисов? Задачата на журналистите е публично да задават въпроси по важните за обществото теми, за да стигне до истината. Медиите сме длъжни да огласим тази истина, за да могат повече хора да са информирани и да направят информирано своя избор кой да е начело на държавата.

Отново на дневен ред излиза, обаче, нелицеприятната истина за българските медии и българските журналисти. Вместо да запитат твърдо за миналото му, те се подмазват на министър-председателя Борисов, разхваляват го и се правят, че около неговата персона всичко е ОК.

А, не е така. Борисов трябва да даде ясен отговор пред обществото с какво се е занимавал в годините на прехода, кои са били негови партньори и все още ли поддържа връзки с тях.

Борисов е министър-председател на демократична държава, член на ЕС, член на НАТО, без Желязна завеса към света. А изведнаж се спуска плътна завеса върху миналото му.

Покорството на медиите поощри Борисов да се превърне в Big Brother, който те следи навсякъде и държи да покаже и публично,че няма мърдане от неговата власт. С поведението си заявява: „Аз, Бойко Борисов съм навсякъде! Докладват ми за всяка ваша дума, за всеки ваш дъх, за всяко чувство, за всяка крачка! Нищо не можете да направите без да знам! Следя ви непрекъснато! Аз съм недосегаем и съм Властелин на животите ви!”

Подобно поведение може да си позволи само лице, което няма никаква представа от история. Лице, което не е чело как се зараждат диктатурите и диктаторите. Лице, което няма и представа що е демокрация, граждански права, свобода на словото.

Чувала съм, че на Борисов любима песен му е „Батальонът се строява”. Може да смята, че си е намерил играчка в наше лице и е превърнал българите във войници от неговия виртуален батальон. Но! Ние не сме под управление на хунта. А и никоя хунта не е преуспяла.

Илиана Беновска от Радио К2 пред сайта Биволъ

2 коментара »

  • ДС said:

    И на тая фамилията е от “наште”.

  • i kalinka said:

    Някакво абсолютно жълто интервю с Бойко Борисов в поредното лигаво списание зае вниманието на медиите през последната седмица. Имал ли жена до себе си, каква му била спалнята и подобни замацотващи нормалното мислене на нацията, жълти информации. В същия момент някои медии в Европа ясно напомниха за „криминалното” минало на българския премиер. Докато народът се вълнуваше коя е скритата любов на Бойко, австрийския „Дер Щандарт” повдигна факта, че подозренията за нечистото минало на Бойко Борисов са сведени до знанието на Европейската комисия по организираната престъпност, корупцията и прането на пари. Журналистите, които са се обърнали към Европейската комисия по престъпността се позовават основно на грамите от Уикилийкс, в които американските дипломати говорят за връзките на Борисов с мафиотските среди. Например бившия американски посланик у нас Джон Байърли пише до Вашингтон, че Борисов е забъркан в, цитирам, „тежки криминални дейности”. Когато тази грама се появи в публичното пространство, реакцията на Борисов беше, че Уикилийкс публикува слухове, а щатското посолство подчерта, че често депешите на посланиците съдържат непълни анализи. Коментарът на австрийския вестник припомня и предишна публикация в германския „Тагесцайтунг”, посветена на начините на събиране на информация сред американските дипломати. Според германския вестник в съобщенията на американските дипломати за миналото на Бойко Борисов се съдържа един много важен детайл. И той е, че абревиатурата SIMO, подкрепя подозренията срещу сегашния министър-председател на България. „Информацията от SIMO е в потвърждение на тези обвинения” – пише Байърли до Вашингтон. Оказва се, че зад подписа SIMO стои не кой да е, а ЦРУ. Изводът от разследването на „Тагесцайтунг” е, че сведенията на посланик Байърли, че „Борисов е замесен в контрабанда на метаамфетамини, източване на гориво и негални сделки с Лукойл”, всъщност са подписани и докладвани от самото ЦРУ. Като секретар на полицията по онова време Борисов, цитирам Байърли, е използвал поста си за да прикрие криминалните си деяния, а жената, с която съжителства Цветелина Бориславова управлява голяма банка, която е била обвинявана в пране на пари, както и в участие в незаконните транзакции на самия Борисов. Говори се, продължава Байърли в грамата от 2006 година, че Борисов има сериозни връзки с някои фигури от мафията, включително с Младен Михалев (наричан още Маджо), и с неговия бивш партньор от организираната престъпност Румен Николов (наричан още „Пашата”). Край на цитата от грамата.

    Един екс- ръководител на отдел в ЦРУ потвърждава пред „Тагесцайтунг”, че под кодовото название SIMO се разбира именно ЦРУ. И че SIMO е правителствено понятие, маскировъчно име за ЦРУ, което служи само за вътрешни нужди. Бойко Борисов отново отказа пред българските медии да коментира тези публикации, както и това, че ще бъде обект на разглеждане от страна на Европейската комисия по организираната престъпност. Вместо това пуска жълтини от рода на: ако кажа коя е жената до мен, ще я разкостят. Сега искам да чуете един коментар на Иван Славков, който, мир на праха му, каза преди две години следното пред моя микрофон: „Ми обидно ми е, казвам ти. Защото ти не знаеш как се появи Бойко?! Аз бях в управителния съвет на застрахователното дружество СИК. Защото всичките мутри ме знаят кой съм. По спортна линия и не само по спортна. И Георги Илиев, лека му пръст, и брат му, нямаше техен рожден ден, на който аз да не съм централния гост. И така, седя с Тодор Живков ден, два, три, да кажем, след като му махнаха горе пазачите. Които не пазеха вилата, а пазеха той да не излезне някъде. Домашен арест. И пристигат горе посред бял ден и влизат Венци Стефанов и Пашата. „Заповядайте, какво ще пиете?” И Венци тогава казва: „Другарю Живков, добре си живеехме при вас”…А те бяха бензинджии… „И сега виждаме какво стана, искаме да ви върнем малко от добрините, които сме видели, дайте ни една стая тук и ще имате 24 часа охрана.” И така се появи Бойко там. Те не го пускаха да влезне вътре в кръчмата бе, сикаджиите, в кръчмата дето избиха бай Миле, Бойко седеше отвън да пази колите. После охраняваха и царя. Така се появи частната му охранителна фирма. И после е търсен такъв за главен полицай, който да снася абсолютно всичко на американците. Не на европейците.” Думите на Иван Славков може и да звучат малко трапезно и пикантно, но ни карат да се замислим за механизма, по който се случи прехода в нашата страна и за връзките на политиците със сенчестите структури.

    http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Thematic/Deconstruction/Pages/dekandrolovakomm.aspx

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.