Home » Избрано

Ваньо Шарков: СДС трябва да бъде основа на единен десен политически проект

2012.06.28 3 коментара
Spread the love

На 15 май 2012 г. половината от Националния съвет на СДС гласува за отхвърляне политическото споразумение за развитие на Синята коалиция, която има своето легитимно представителство на местно, национално и европейско ниво.

Гласът на 49 човека се противопостави на гласа на близо 300 000 други, които в три последователни избора (за Европейски и национален парламент през 2009 г. и за местна власт през 2011 г.) подкрепиха обединената реформаторска десница. Същите тези 300 000 очакваха през изминалите три години  не просто препотвърждаване на проекта Синя коалиция, но развитието му в консолидирана и перспективна формация с решаваща роля в политическите процеси в България.

Тези 300 000 избиратели очакват днес от нас ясен отговор на въпроса: ще позволи ли СДС с процедурни и апаратни хватки да бъде подменена волята им?

На 8 юли 2012 г. всеки един член на СДС ще се изправи пред своята отговорност – да посочи с гласа си по кой път ще продължи да се развива партията.

А пътищата са два:

–   единият, да следваме доверието на 300 000 души, които поискаха от нас да бъдем единна, реформаторска десница, да надградим и разширим влиянието на Синята коалиция, като я превърнем в модерен десен европейски проект.

–   другият, пътят на неясните интереси и задкулисни договорки, същият, който на последните президентски избори бе подкрепен едва от 65 000 души и превърна СДС в маргинална политическа сила.

Ние, депутати, евродепутати, кметове и общински съветници от СДС и Синята коалиция категорично заставаме зад единството на традиционната десница.

СДС има отговорност пред демократично мислещите хора в България и трябва да бъде основа на единен десен политически проект, който:

–   да доразвие силните страни и успешните политики на обединената десница на местно, национално и европейско ниво;

–   да отстрани слабостите на Синята коалиция, свързвани с вътрешни напрежения и протипостовяния, следвайки утвърдените европейски интеграционни практики;

–   да преодолее разделението, като работи активно и със самочувствие през всички свои структури в местната, национална и европейска власт в посока изграждане на самостоятелен политически субект;

Единният десен проект трябва:

1. Да отстоява националните интереси без популизъм и с последователни реформаторски политики, базирани на опита и компетентността.

2. Да бъде гарант за спазване на демократичните принципи и ценности.

3. Да спре подмяната на историята на демократичния преход, както и посегателството срещу успехите на реформаторското управление на десницата. Това е положителната основа, върху която трябва да стъпи бъдещото развитие на държавата след застоя, в който я вкараха популистките управления на НДСВ, ГЕРБ и корумпираното управление на Тройната коалиция.

4. Да защити европейския проект на България, чийто основи бяха поставени именно от традиционната десница, а бяха последователно доброволно сдавани на всякакви ново появяващи се политически формации, претендиращи за дясното.

Ние, депутати, евродепутати, кметовете и общинските съветници на СДС и СК ще подкрепим онзи кандидат за лидер на СДС, който ще защити с опита, уменията и авторитета си политиката на единство на традиционната десница.

Разчитаме на честната подкрепа на всички членове на СДС, които въпреки сътресенията продължават да ни бъдат верни и ни дават енергия да поставим на правилния път единната и силна десница.

 

Д-р Ваньо Шарков

3 коментара »

 • Mariana said:

  Може би все някога все някой лидер на сините трябва да се сети, че СДС не е имал само десни избиратели. Както и за това, че опозициите демократично/тоталитарно и дясно/ляво не са идентични понятия.

  Дясно и ляво, впрочем, поне в българските политически условия, не значат почти нищо, освен предимно някакви политически абстракции. Най-малкото защото нито левите, т.нар, БСП, са представители и защитници на хората на наемния труд или на по-бедните граждани; нито десните, т.нар. (в дясното пространство има разбира се голяма конкуренция) са тези, които единствено представляват икономически по-предприемчивите или капиталистите или олигарсите (или както и да ги наречем).

  Българското общество и държава преминаха след 1989-та г. от тоталитарен социализъм към свръхлиберален капитализъм. Преди нямаше граждански свободи, права на човека и пр., нямаше демокрация; имаше развитие на някои социални придобивки. Казано опростено, имаше хляб и безплатно здравеопазване, нямаше свобода. След това вече имаше свобода, но се намерихме в един период на т.нар. първоначално натрупване на капитали и в отказ от държавност в много сфери. Свобода има вече, но за много хора престана да има хляб.

  Така или иначе в страна като България, която е най-бедната в Европейския съюз, и в която значителна част от населението живее или неясно как оцелява под прага на минималните доходи, необходими за оцеляване, да се говори за това кой бил по-десен от другия и да се размахва дясното като знаме, само за да се оразличат сини или други лидери от БСП, някак си не звучи сериозно. В България няма някак си с днешна дата (и не само с днешна) никакъв дефицит на дясност. Съвсем други дефицити има.

 • Ларс said:

  В България, мила госпожо, десните представляват малкия и среден бизнес и наетите в тези сектори, а левите – олигарсите, едрия капитал и тези, които цокат от държавната хранилка – държавната администрация. Кандидатите за лидер на СДС….Лъчезар Тошев представлява тези, които още не са напуснали първичното си семейство и се издържат от родителите, Христов – олигархията, Кабаиванов и СОТ-иров – герберската администрация и държавния октопод. Единствено Ваньо Шарков отстоява десните интереси.

 • Mariana said:

  Щом казвате 🙂

  Но понятието “десни” или “дясно” не е мантра или поне не трябва да е.
  А точно в това се е превърнало.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.