2024-04-25

3 thoughts on “Ваньо Шарков: СДС трябва да бъде основа на единен десен политически проект

  1. Щом казвате 🙂

    Но понятието „десни“ или „дясно“ не е мантра или поне не трябва да е.
    А точно в това се е превърнало.

  2. В България, мила госпожо, десните представляват малкия и среден бизнес и наетите в тези сектори, а левите – олигарсите, едрия капитал и тези, които цокат от държавната хранилка – държавната администрация. Кандидатите за лидер на СДС….Лъчезар Тошев представлява тези, които още не са напуснали първичното си семейство и се издържат от родителите, Христов – олигархията, Кабаиванов и СОТ-иров – герберската администрация и държавния октопод. Единствено Ваньо Шарков отстоява десните интереси.

  3. Може би все някога все някой лидер на сините трябва да се сети, че СДС не е имал само десни избиратели. Както и за това, че опозициите демократично/тоталитарно и дясно/ляво не са идентични понятия.

    Дясно и ляво, впрочем, поне в българските политически условия, не значат почти нищо, освен предимно някакви политически абстракции. Най-малкото защото нито левите, т.нар, БСП, са представители и защитници на хората на наемния труд или на по-бедните граждани; нито десните, т.нар. (в дясното пространство има разбира се голяма конкуренция) са тези, които единствено представляват икономически по-предприемчивите или капиталистите или олигарсите (или както и да ги наречем).

    Българското общество и държава преминаха след 1989-та г. от тоталитарен социализъм към свръхлиберален капитализъм. Преди нямаше граждански свободи, права на човека и пр., нямаше демокрация; имаше развитие на някои социални придобивки. Казано опростено, имаше хляб и безплатно здравеопазване, нямаше свобода. След това вече имаше свобода, но се намерихме в един период на т.нар. първоначално натрупване на капитали и в отказ от държавност в много сфери. Свобода има вече, но за много хора престана да има хляб.

    Така или иначе в страна като България, която е най-бедната в Европейския съюз, и в която значителна част от населението живее или неясно как оцелява под прага на минималните доходи, необходими за оцеляване, да се говори за това кой бил по-десен от другия и да се размахва дясното като знаме, само за да се оразличат сини или други лидери от БСП, някак си не звучи сериозно. В България няма някак си с днешна дата (и не само с днешна) никакъв дефицит на дясност. Съвсем други дефицити има.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *