Home » Избрано

Българин спечели конкурс на НАСА

2012.06.24 Няма коментари
Spread the love

Българин спечели престижна награда в конкурс на американската космическа агенция НАСА. 22-годишният Велин Димитров, който живее в Съединените щати, в екип със свои колеги впечатли журито с робот, които извършва такава финна дейност като събиране и сортиране на камъни. Роботът трябва да бъде изпратен на Луната.

Така изглежда ОРЕКС. Робот, оборудван с очи, които в случая представляват камера. За да заслужи наградата на НАСА, ОРЕКС, създаден от малкия екип с българско участие, е трябвало да събере възможно най-много цветни камъни в тестовата зона на НАСА.

Велин Димитров:
– Трябваше да решим колко висок да е, да може да мине над тези камъни. Трябваше да решим гумите и моторите как да са свързани.

За камъните, които ги разпознава, има три камери върху робота. И двама души карат робота. Единият кара главния, а другият – камерата. И докато единият вдига камъче, другият търси камъни с най-горната камера.

Велин Димитров:
– Един от инженерите на НАСА каза – вашият робот прилича все едно някой от НАСА го е строил. Бяха впечатлени от качеството на работата.

Идеята е ОРЕКС да бъде използван като основа за много по-сложни проекти. Венелин е на 22. От 4-годишен е в Съединените щати. Следи, макар и отдалече, развитието на роботиката у нас, която според него не се развива заради липса на инвестиции.

Велин Димитров:
– Надявам се някой ден да се появят инвеститори и да вложат пари в такива програми. Това е бъдещето. Роботиката все повече навлиза в живота на нормалните хора.

А бъдещето на Велин е съвсем ясно. Макар и далеч от България, иска да направи своя собствена компания – именно в сферата на роботиката.

.

Росен Цветков,

БНТ

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.