Home » Избрано

Според САЩ Русия и Китай си остават шампиони по пиратство

2012.05.01 Няма коментари
Spread the love

Министерството на външната търговия на САЩ определи отново Русия и Китай като държавите с най-слаби резултати в борбата с кражбата на интелектуална собственост и защитени търговски марки.

В годишния доклад (Special 301 Report) за 2012 г., разпространен в понеделник, се казва, че в т.нар. списък за приоритетно наблюдение са включени държави като Аржентина, Канада, Индия, Алжир, Чили, Индонезия, Израел, Пакистан, Тайланд, Украйна и Венецуела.

България тази година не е включена в никоя от категориите.

Според министър Рон Кърк производства, зависещи от защитени интелектуални права и търговски марки, са свързани с работата на 40 милиона американци и засягат до 60% от американския износ.

Канада, която заедно със САЩ и Мексико е член на Споразумението за свободна търговия в Северна Америка (NAFTA), е в списъка с нарушители четвърта поредна година заради нереализирана реформа на законодателството за защита на авторските права.

Участниците в списъка за приоритетно наблюдение не са заплашени от търговски санкции от страна на САЩ. На посочването им в документа обаче се разчита да окаже натиск върху техните правителства да поведат по-сериозна борба с пиратството и производството на фалшиви стоки.

За Русия това е 16-та поредна година в списъка. Китайците са в него от 8 години, а от края на 90-те години са обект на специално наблюдение според Глава 306 на търговския закон на САЩ. Украйна обаче за пръв път от 2007 г. насам е посочена сред водещите нарушители заради минималния напредък в прилагането на плана за борба с пиратството и фалшификатите.

Испания (заради борбата с интернет пиратите) и Малайзия (заради борбата с пазара на фалшиви лекарства) получиха похвали от Рон Кърк и бяха извадени от списъка с най-ниско ниво на заплаха за американската индустрия. В него са включени 27 държави. От тях европейски са Беларус, Гърция, Финландия, Италия, Румъния, Норвегия и съседната ни Турция.

Източник:  в. “Дневник”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.