Home » Избрано

Подходът да се копира изцяло американския опит е сбъркан

2012.05.29 Няма коментари
Spread the love

Снимка: Reuters

Подходът да копираме изцяло американския опит е сбъркан за България. Това твърди Иван Иванов – специалист в разработване на инструменти и консумативи за биотехнологиите и молекулярната биология.

Силистренецът работи в компания от Сан Франциско, чийто продукти се използват в широк спектър от индустрии:  за изследване на ДНК, диагностика, създаване на нови лекарства, криминология, доказване на идентичност.

От 14 години Иванов е приел заедно със семейството си САЩ  за своя втора родина.

Солидният стаж в страната на неограничените възможности му дава достатъчно база за сравнения между практиките в България и в САЩ.

„Хората не трябва да си правят илюзии, че всичко в Америка е перфектно. Престъпност и корупция има и там. Просто не е толкова явна, парадираща и масова“, твърди пред БТА мениджърът в софтуеърен отдел.

“Смущаващо е, че копираме образователната и здравната система. Те не работят добре. Качеството на образованието е също директно свързано с доходите. Почти невъзможно да получиш качествено образование, ако си беден. Здравеопазването е често недостъпно за хора без доходи”.

Решението Иванов да замине с фамилията си за Америка дошло малко след като съпругата му Недка спечелила зелена карта през 1997 г. С пари назаем на 5 май 1998 г. заедно с 4-годишната им дъщеря Теодора се озовали в Сан Франциско.

Входният билет за успешното бъдеще се оказало приятелството на предприемчивия българин с един от доброволците от Корпуса на Мира. Американецът запознал нашите със семейство от Силициевата долина, което ги подслонило в началото.

Иван си намерил бързо работа като програмист. Около месец след пристигането му го наели в софтуерна компания, която по-късно беше купена от „Майкрософт“.

После 7 години проектирал софтуер и инструменти за биотехнологиите в друга фирма. Вече мисли да работи и от тук.

„Доста американски фирми имат офиси в България. Обнадеждаващ е фактът, че у нас има много високо квалифицирани млади специалисти. Те са на същото ниво, а понякога и на по-високо, както инженерите в Америка“, завършва Иванов.

 

Източник:  Dnes.bg

Бел.ред:  Заглавието е на Еврочикаго.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.