Home » Избрано

Н. Младенов: Случилото се днес в Скопие е недопустимо

2012.05.04 Няма коментари
Spread the love

По повод инцидента* по време на церемония в памет на Гоце Делчев в Скопие българският външен министър заяви:

Случилото се днес в Скопие по време на възпоменателната церемония в памет на Гоце Делчев e недопустимо. Опитът за възпрепятстване на поднасянето на венци от посланика на Р. България в Скопие е в противоречие както с европейските принципи, така и с човешките норми на уважение към паметта на личностите, допринесли за свободата и достойнството.

Именно затова по-рано днес в МВнР пред посланика на Р. Македония Благой Ханджийски беше изразен остър протест по повод случилото се.

Надявам се този крайно неприятен инцидент да остане изолиран случай. Очакваме информация от македонската страна  за мерките, които смята да предприеме за недопускане на бъдещи подобни прояви на агресивност и нетолерантност срещу България.

Осигуряването на безпроблемно честване и отбелязване на исторически дати и събития е знак за възприемането на европейските ценности и желанието за развитие на добросъседските отношения в региона – главно условие за приемането на страните в ЕС.

Дирекция “Информация и комуникация” на МВнР

 

———————————————————

* В Скопие попречиха на българския посланик да положи цветя

Хулигани попречиха на българския посланик в Македония да положи цветя на гроба на Гоце Делчев в двора на църквата “Св. Спас” в Скопие.
Делегация, водена от новоназначения посланик в Скопие Иван Петков и местни българи се опитала да поднесе цветя на гроба на бореца за освобождаване на българите в Македония Гоце Делчев по повод 109 години от гибелта му.
Пред църквата “Свети Спас” българската група е била нападната от група хулигани.
Един от българите, очевидец, Драган Попов свидетелства: “Аз бех на гробот и бехме спречени да се положат китки и ще дойдеше до физически побий избегнахме и посланикот не положи китки”. Според Попов хулиганската група е била от античното крило на ВМРО-ДПМНЕ.
МВР на Македония неофициално потвърди, че хулигани са попречили на българския посланик да положи цветя на гроба на Гоце Делчев и че е имало “вербални нападки” към посланика.

Източник:  Vesti.bg

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.