Home » Избрано

Знакова визита на руския патриарх в България

2012.04.27 Един коментар
Spread the love

Московският и всерусийски патриарх Кирил кацна в 17 часа в София начело на голяма църковна делегация

На българска земя патриархът бе посрещнат от български митрополити, сред които Видинският Дометиан, Варненско-Преславският Кирил и Старозагорският Галактион, както и митрополитът на Руската църква в София Иларион Алфеев.

Пред медиите Кирил направи кратко изявление. “Нека мир и благоденствие да са на тази забележителна земя и българския народ”, каза той.

“Много пъти съм бил в България и моето сърце винаги е открито към вярващите българи и към българския народ”, каза още патриарх Кирил.

“Бих искал да пожелая мира и просперитета на България, нарастването и укрепването на Българската православна църква”, каза още патриархът.

След това той се отправи към Синодалната палата, където го чака българският патриарх Максим. В параклиса на палатата двамата ще отслужат благодарствен молебен.

Очаква се патриарх Кирил да бъде удостоен с високия църковен орден “Свети цар Борис” – първа степен.

Тридневното посещение на Кирил е първото на руски патриарх в България и изненадва с нарушаването на наложения от столетия ред в списъка на гостуванията, които главата на руската православна църква трябва да извърши зад граница в другите православни държави.

Според обичая патриархът трябва да направи така наречените “мирни визити” на събратята си – ръководителите на другите поместни църкви. Според традицията подредбата на православните поместни църкви е следното: първо място заема Цариградската патриаршия, второ – Александрийската, трето – Антиохийската, четвърто – Ерусалимската, пето – Руската. Следват Грузинската, Сръбската, Румънската, Българската, Кипърската, Гръцката, Албанската, Полската, Чешката, Словашката, Американската църква.

Избраният през 2009 г. патриарх Кирил вече извърши по реда на списъка посещения в три църкви. Той посети Цариградската патриаршия, Александрийската църква (2010 г.) и църквата на Сирия и Ливан (Атиохийската патриаршия) – 2011 г.

Четвъртото му посещение на православна църква е в България, което вече породи недоволството на сръбската и румънската църква и даде основания да се направят тълкувания, че посещението на Кирил в България е колкото църковно, толкова и дипломатическо.

Известна е силната връзка между светската и църковната власт в Русия, а самият патриарх Кирил нееднократно проповядва идеите си за силна и възродена Русия, заради които открито даде предпочитанията и благословиите си за новоизбрания стар президент Владимир Путин.

За “светската” страна във визитата на Кирил говори и фактът, че той ще се срещне с президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов и председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

В събота сутринта, съпровождан от митрополит Дометиан, патриарх Кирил ще посети Руската православна църква в София и ще поднесе цветя пред паметника на Пушкин в парка зад руския храм-подворие.

Срещата му с президента Росен Плевнелиев ще е от 11.40 до 12.10 часа.

Българските митрополити Дометиан, Кирил и Гавраил, както и епископ Наум, ще са на срещите с президента и премиера, а от руска страна освен патриарх Кирил са митрополитите Иларион, председател на Отдела за външни църковни връзки на Московската патриаршия, епископ Сергий, отец Николай Балашов, отец Игор Якимчук, секретар на Отдела, и отец Филип.

Според програмата следва половичасова среща на патриарх Кирил с председателя на Народното събрание Цецка Цачева и още половин час аудиенция при премиера Бойко Борисов.

В 17 часа патриарх Кирил и членовете на водената от него църковна делегация вече ще са в Пловдив, който ще е единственият град извън София, набелязан за посещение от високия гост.

В програмата на патриарха и делегацията с него се предвижда до 17.30 в събота да се осъществи церемония по поднасянето на венци пред паметниците на Цар Освободител и, интересно, на Съветската армия на хълма Бунарджика, известен като Паметника на Альоша.

В 17.40 часа руският патриарх ще бъде посрещнат в митрополитския храм “Света Марина”. Той ще застане на архиерейския трон, а българският патриарх Максим – на трон до него.

Благодарственият молебен, който ще отслужи Московският патриарх, е от 17.45 часа. Домакин на църковната част от посещението на патриарха е Пловдивският митрополит Николай.

Изборът на Пловдив за визитата на Кирил също породи спекулации, че той не е случаен, и че по този начин Кирил дава височайшата си подкрепа за заемането на българския патриаршески престол от митрополит Николай след кончината на патриарх Максим. На тези теории се противопоставят по-прагматичните обяснения, че Николай умее да организира визити от такъв ранг с подобаващия блясък и отлична режисура.

В неделя от 9.30 е тричасовата Света литургия в храм-паметника “Св. Александър Невски”, която ще бъде отслужена от двамата патриарси – Кирил и Максим. С това ще приключи програмата от визитата на Московския и всерусийски патриарх Кирил.

 

Източник:  Mediapool

Бел.ред:  Заглавието е на Еврочикаго

One Comment »

  • PPPPP said:

    POP-MILIARDER:

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.