Home » Избрано

Юрий Щерк: Отношенията между България и Израел са на стратегически партньори

2012.04.03 Няма коментари
Spread the love

Н. Пр. Юрий Щерк, извънреден и пълномощен посланик на България в Тел Авив, Израел пред Агенция „Фокус”.

Фокус: Ваше Превъзходителство, какво е нивото на отношенията между България и Израел?

Юрий Щерк: Бих казал, че е безпрецедентно високо. От няколко години се наблюдава нова динамика в тези отношения, особено на политическо ниво. Изключително близки са и смятам, че могат да бъдат характеризирани като отношения на стратегически партньори. Миналата година отбелязахме един връх в двустранните политически отношения с провеждането на първото в историята на двете страни съвместно правителствено заседание. Това даде много силен тласък на развитието на сътрудничеството в съответните сектори, за които отговаряха министрите, участващи в съвместното заседание. То беше проведено заедно с ответна визита на премиера Бенямин Нетаняху в България след посещението на премиера Борисов през 2010 година в Израел.
След миналогодишното съвместно заседание предстои ответно заседание в Йерусалим тази година. На първото заседание беше създадена политико-правна рамка на взаимоотношенията, бяха подписани правни и политически документи в широк спектър от области – защита на инвестициите, земеделие, сътрудничество в научно-развойната дейност, в частния сектор и други.
Сега е създаден процес на изпълнение на тези договорености чрез експертни срещи, създаване на платформи между различни министерства и ведомства от двете страни, които обсъждат и работят конкретно за изпълнение на набелязаните от междуправителствените заседания задачи.

Фокус: Какво може да се очаква от предстоящото съвместно заседание на двата кабинета?

Юрий Щерк: Предполагам, че заседанието ще бъде повод да се направи преглед на изпълнението на миналогодишните договорености и да се даде допълнителна насока на администрациите на двете държави къде да окажат съдействие на частния сектор за по-нататъшно насърчаване на сътрудничеството между България и Израел.
Най-важното е, разбира се, предприемачите от двете страни да намерят формула за взаимодействие. България има интерес от това, тъй като Израел е водеща сила в сферата на високите технологии – не само в информационно-комуникационния сектор, но и в биотехнологиите, в сферата на селското стопанство. Имаме интерес да възприемем този опит и да създадем условия за въвеждане на тези високотехнологични производства и в България, както и да привлечем израелски инвеститори.

Фокус: В какви сектори можем да бъдем привлекателни за израелски инвестиции?

Юрий Щерк: Селското стопанство е сфера, в която традиционно България предлага много добри условия. Имаме фермери, които са много добре подготвени и имат усет към земята. България разполага с изключително плодородни земи и опит в производството на широк спектър от селскостопански продукти както в сферата на растениевъдството, така и в сферата на животновъдството – особено млекопроизводството и производството на млечни продукти, което със сигурност в Израел се знае и се цени.
В Израел бялото саламурено сирене се нарича булгарит, тоест българско сирене. Това очевидно е признание на факта, че в страната този тип продукция е внесена от българските евреи. Естествено става въпрос за продукт местно производство на израелския пазар. Би било прекрасно, ако израелските потребители могат да се запознаят с оригиналния български продукт, който е дал името на този сорт сирене. България има изграден потенциал в хардуерните и софтуерни информационно-комуникационни технологии и бихме могли да предложим интересни възможности на израелския бизнес за съвместни начинания в този сектор

Фокус: Какви са възможностите по отношение на туризма?

Юрий Щерк: Наблюдава се значителен ръст на израелски туристи към България. Той е нараснал с около 15 % само за миналата година спрямо предходната. През 2011 година имаме около 140 000 израелски туристи, при 120 000 през предходната година. През 2012 г. очакваме още повече.
Наред с традиционния развлекателен туризъм, може да се акцентира малко повече върху възможностите, които България предоставя и като дестинация за културен туризъм. Посещението на министър Вежди Рашидов с българска културна делегация, дава възможност именно България да бъде представена по-задълбочено пред израелската публика и като дестинация за културен туризъм. Виждам един много сериозен потенциал, който се надявам да реализираме съвместно с министъра и с екипа му от Министерство на културата. Споразумението, което беше подписано от министър Вежди Рашидов и неговия колега министъра на културата на Израел Лимор Ливнат за филмови копродукции предоставя допълнителни възможности за сътрудничество в тази област и аз смятам, че ще видим в близко време съвместни произведения на българо-израелското филмово сътрудничество.

Фокус: С какво е позната България в Израел, освен със спасяването на българските евреи?

Юрий Щерк: Дори единствено с това да беше позната, щеше да бъде и е един изключителен капитал в двустранните ни отношения. В момента България се ползва с имиджа на една от страните в Европа, които са изключително дружелюбно и приятелски настроени към Израел – с изключително ниски равнища на антисемитизъм на фона на увеличаващите се тенденции за съжаление за възраждане на националистически течения, с прояви на нетърпимост, нетолерантност към различността, към други етноси и културно-религиозни групи.
На този фон България остава страна с висока степен на толерантност и позитивно отношение, включително към Израел и към израелските граждани. Това е и едно от обясненията защо потокът на туристите от Израел към България непрекъснато се увеличава. Там те се чувстват в много дружелюбна, приятелска среда и сред култура, която им е близка. Намираме се на два часа полет от Израел, от другата страна на Средиземно море сме, така че много неща ни сближават и свързват. Както повечето български граждани, идващи в Израел, много бързо се адаптират към израелската среда, по същия начин и израелски граждани като идват в България, се адаптират много бързо.

Фокус: С какво се занимава българската еврейска общност в Израел?

Юрий Щерк: Почти цялата българска еврейска общност с малки изключения се преселва в Израел, след създаването на държавата и го прави благодарение на това, че е оцеляла в годините на Холокоста, на нацистките преследвания. Знаем историята на тези събития, когато българският народ, водещи представители на интелектуалните среди, на българската църква, български политически лидери, активно противодействат на опитите на нацистка Германия да наложи на България депортация на нейните граждани от еврейски произход. Благодарение на това цялата еврейска общност оцелява и след създаването на Държавата Израел е един от активните фактори в изграждането на тази млада държава. Същевременно българските евреи запазват много топли и сърдечни отношения към страната, в която са се родили или прекарали голяма част от живота си те или техните родители.
Хората, които идват в Израел през 1948 г., се ползват с изключително добро име като много трудолюбиви и активно участващи в създаването на държавата и на израелското общество нови граждани и това име се е запазило и до днес. Да кажеш, че си българин в Израел, е много хубаво нещо. Аз съм в привилегированата позиция да бъда посланик на България точно в Израел, това наистина създава много възможности за успешна работа.
Българите тук са ангажирани във всички сектори на обществения живот на страната, има много лекари, които се ползват с добро име и са изключително добри специалисти, включително ръководители на престижни клиники. Има хора от българско-еврейски произход, които са на позиции в сферата на правото, на администрацията, в предприемаческите среди.
Навсякъде, където има български евреи, те се ползват със симпатии и уважение от своите съграждани и това е много приятно. Що се отнася до по-младата вълна от българската емиграция, става въпрос за тези, които след 1990 г. пристигнаха тук, бих казал, че те продължават тази традиция, като същевременно са носители на по-свежата връзка с България.
По-младото поколение емигранти са в много по-динамична връзка със съвременна България, живеят с нейните проблеми, предизвикателствата пред страната ни и същевременно, усвоявайки опита на новопристигналите преселници в Израел, помагат знанията и динамиката на съвременен Израел да бъде по някакъв начин изпратена към страната ни. Споделянето на този опит е много важно и то се осъществява именно в контактите между хора. Най-лесно е да се контактува с хора, които говорят твоя език и точно такива са израелските граждани от български произход.

 

Интервю на Веселина Йорданова,

Агенция “Фокус”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.