Home » Избрано

Уорлик: Диверсификацията ще доведе до намаляване на цените

2012.04.03 Няма коментари
Spread the love

Всичко опря до цената на проекта “Белене”. Премиерът след доста години обмисляне достигна до решението, че този проект е твърде скъп за България, тук става дума за милиарди долари и доста време за изплащане на тази сума.” Това каза пред БНТ американският посланик у нас Джеймс Уорлик.

Българският премиер взе решението, че е твърде скъпо. Съдейки по реакциите на гражданите, преобладаващата част от тях разбират, че проектът е доста противоречив и твърде скъп. Премиерът вложи доста мисъл в това и уважаваме неговото решение“, добави Уорлик.

За това дали е имало влияние на САЩ във вземането на решение за АЕЦ “Белене“, американският посланик каза, че премиерът сам взема своите решения след внимателно обмисляне. “Важно е да се диверсифицират енергийните източници. България наистина държи на това да не разчита на един източник или една страна. Премиерът беше ясен, че всичко опря и до цената на този проект, която беше твърде висока. Не става дума за САЩ и Русия, а за България. Решението, което бе взето, е в интерес на България. Газът тук е много по-скъп, отколкото в САЩ, защото нямате диверсификация на енергийните източници. Диверсификацията ще доведе до намаляване на цените в България“, подчерта Уорлик. Той заяви, че България не трябва да зависи нито от Москва, нито от Вашингтон. “Трябва да действате според вашите интереси. Искаме да помогнем на страната както можем, като партньори“, добави Джеймс Уорлик.

На въпрос ще има ли справедливост за тези, които са нарушили правилата за “Белене“, посланикът на САЩ отговори, че трябва да има прозрачност във всички сектори. “Не може да се правят разни сделки при затворени врата. Трябва да се видят какви договори се сключват. По отношение на “Белене”, ако има правонарушения, хората, които са ги извършили трябва да бъдат разследвани и поставени зад решетките, ако са извършили такива престъпления“, отбеляза Уорлик.

За шистовия газ той заяви, че първото, което трябва да се вземе под внимание, е околната среда. “Каквото и да разработвате като продукт, трябва да се вземе предвид първо околната среда. Фракингът е част от разработването на шистов газ. Тази технология съществува от десетилетия. Например в САЩ в миналото е имало проблеми, въпросът е дали в бъдеще може да се избегнат тези проблеми. Когато го има правилният механизъм за контрол, нещата могат да бъдат безопасни. Румъния и Полша също са постигнали тези решения. Никой не може да твърди например, че разработването на ядрена енергия е 100% безопасно, но когато има контролни механизми, това може да позволи безопасното развитие на тази енергия. В САЩ прилагаме метода фракинг дори и в градове, така че мисля, че може да се прилага такава технология“, заяви Уорлик.

За делото “Наглите” американският посланик коментира, че не е запознат с всички факти по случая, но според него много хора са били изключително доволни, че са постигнати присъди. “Това са опасни хора за гражданите на България, затова е хубаво, че правосъдието е възтържествувало. Не съм запознат в детайли, но съдът реши да постанови сериозни присъди в това дело. Това изпраща силно послание, че съдилищата могат да действат ефективно в такива случаи. Надявам се на подобни действия и в други дела“, отбеляза Джеймс Уорлик.

За оставката на Тодор Коларов, който беше председател на Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, Уорлик каза, че е бил изненадан от оставката му. “Но става дума не за Тодор, а за приемането на законодателството за отнемане на имуществото, придобито от престъпна дейност. Има много хора в България, които имат много средства, прекомерно богатство, необяснимо откъде. Карат си Бентлитата, имат хубави вили на Черноморието, а нямат ясен източник на приходи. Това трябва да е запорирано и да има гражданска процедура, която да позволява това. Става дума за въвеждането на граждански процес и механизми, с които да се прави запориране. Българските граждани само ще извлекат полза, ако бъде приет такъв Закон за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност“, подчерта още посланикът на САЩ. /БГНЕС

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.