Home » Избрано

Как да построим правилно Финансовата си къща?

2012.04.30 Няма коментари
Spread the love

Осем стъпки за успех и сигурност

 

Здравейте отново на всички приятели и читатели! Днес ще отворим една много интересна, поне за много от моите приятели и клиенти тема, свързана с финансовия ни просперитет и благополучие. От доста време имам намерения да споделя една много успешна стратегия относно това какви са различните парченца от финансовия ни пъзел и как да ги наредим точно стъпка по стъпка, имайки нужната информация. Това е и причината да започна днес с първите четири стъпки, като в следващи текстове ще разгледаме останалите фази на тази стратегия по-обстойно.

Стъпка 1:  Предпазете дохода на семейството си!

Много пъти ми се случва да обяснявам на клиентите си какво означава предпазване на доход и какви са рисковете. Ако погледнем обективно в нашия живот, ние всички сме подложени на два основни риска, чрез които може да загубим дохода си – временно или завинаги. В първия случай загубата на работа, контузия или дори загуба на трудоспособност могат да бъдат предпоставки за загубата на дохода ни и те спадат към категорията „Временна загуба на доход”, за която ще говорим в Стъпка номер 2.

Сега, ако за момент се съсредоточим към постоянната загуба на доход, за съжаление ще установим, че става въпрос за случаите на смърт, където няма абсолютно никакъв начин, чрез който да можем да наваксаме този загубен доход, който досега е идвал в дома ни. А това далеч не е най-лошото, разбира се, стресът и тъгата са на първо място в тези случаи. Но и финансовата дестабилизация е още един удар, който хората трябва да приемат, а той е доста тежък. Имам много истории, които мога да Ви разкажа, за мои бивши и настоящи клиенти и техните премеждия, свързани с тази тема, но сега не е времето за това, така че нека просто обобщим: най-добрия начин да имате едно спокойствие в случай на внезапна загуба на доход за постоянно е да направите така, че хората, носещи дохода в семейството, да имат застраховка-живот, докато изграждат нужните спестявания, за да осигурят бъдещето на семейството си.

Стъпка 2:  Спестявайте от 3 до 6 месеца от разходите си!

Както казах по-рано, най-често се случва да загубим дохода си временно, когато сменяме работата си или сме изправи пред здравословни проблеми. В тези случаи аз твърдо препоръчвам да спестявате поне 5-10% от сумата, която получавате като месечно възнаграждение, и да се съсредоточите в изграждането на една спестовна сметка от порядъка на 3 до 6 месеца от вашите сметки, които се повтарят всеки месец като плащания за кола, моргидж или наем и храна. Тези спестявания ще Ви дават едно спокойствие и ще Ви помогнат да живеете живота си с по-малко страх, да се насладите на хубавите моменти, без да се притеснявате, че утре няма да можете да си платите сметките, ако нещо се случи с работата Ви. Нека не забравяме обаче, че тези пари са само една „възглавничка“, която би свършила бързо, ако не си правим добре сметките в случай на нужда.

Стъпка 3:  Направете завещание, ако имате деца и имущество!

Подготовката на завещание е една много основна част от подреждането на основите на тази финансова къща, защото законите тук в Америка са безпощадни що се отнася до това. Искам в тази връзка да поясня, че аз съм финансист, а не адвокат, и не съм напълно оторизиран да давам съвети в тази област, но нека споделя това, което знам като гражданин, а на Вас оставям за „домашно“ да намерите правилните хора, които да подготвят тези документи за семейството Ви.

Завещанието ще Ви помогне да предпазите децата си (под 18-годишна възраст) и недвижимото си имущество от субективното им разпределяне в случай, че Вие не сте вече жив. Процедурата по приготвяне на тези документи отнема няколко часа, в зависимост от сложността на Вашата ситуация, и може да струва около $500 до $1500, изготвена при адвокат. Има и друга опция, която може да Ви струва около десет пъти по-малко, разбира се изготвена от адвокат също, до която аз имам достъп чрез компания, чрез която помагам на своите приятели и клиенти да направят тази важна стъпка. Ако имате въпроси относно това, можете да ме попитате или да коментирате на  имейл-а ми или на директния ми телефон, който ще намерите под статията.

Стъпка 4:  Намерете най-добрите условия за Вашата автомобилна застраховка!

Истината е, че повечето от хората днес плащат много повече за застраховката за колата или имуществото си, поради простата причина, че не сравняват цените и съответното покритие с други компании в индустрията. От личен опит знам, че много от хората не разбират, че всяка застрахователна компания има определен вид клиент, който би искала да застрахова и, ако ние сме извън този профил, ще плащаме по-високи вноски за застраховане.

Моят съвет е винаги да разглеждате и да държите очите си отворени за по-добри възможности и това не означава само от гледна точка на цената, а и на качеството на застраховките като покритие. Когато закупувате такива видове застраховки, моля проверете колко наистина е надеждна компанията Ви по скалата на А.M. Best, която е компания, даваща оценки на всички застрахователни компании в Америка.

Ако дадената компания е оценена с “B”  или надолу, бъдете много внимателни. Когато става въпрос за семейството ми и клиентите ми, моята практика е да сравнявам цени и полици с над 25 компании, които имат оценка „A+”, и да видя дали мога да спестя от цените на вноските. И, защо не, да вдигна и покритието и ползите от дадената застраховка в случай на нужда от нея.

Мисля, че днес заедно направихме едно добро начало на правилното поставяне на основите в нашата финансова къща. Следващия път ще продължим с останалите четири стъпки, а след това ще вземем една лупичка и ще разберем точните им детайли, как всъщност са изградени и как могат да ни служат по най-правилния начин.

За въпроси и коментари моля обърнете се на моята директна линия – (224) 522-2413 или на личния ми имейл – [email protected].

Ангел Сапунджиев,
в. „България Сега”

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.