Home » Избрано

Измамници, не очерняйте Великден с фалшиво расо!

2012.04.02 Няма коментари
Spread the love

Някои искат да забогатеят бързо и лесно, без да работят, и търсят начини чрез измама да накарат хората да им дадат пари. Хората в расо вдъхват доверие и затова измамниците използват именно расото и се правят на свещеници или монахини. Тези „духовници” са най-интелигентните лъжци – гледат те в очите и искат да им повярваш. Те се активизират преди Великден, защото тогава хората са по-щедри и дават пари за благородни каузи. А измамниците използват добротата на хората.

Аз самият многократно съм изпитал това на гърба си, защото безсъвестни жени и мъже използват името ми, за да събират помощи за Дома за деца в Нови хан, за който се грижа. През последните години една лъжемонахиня обикаля страната, представя се с различни имена и иска пари от хората и от различни фирми. Преди няколко години тази жена дойде при мен, представи се за монахинята Майка Тереза и каза, че работи в един манастир в Шуменско и се грижи за деца сираци. Поиска да й помогна с пари, но аз пари не й дадох, а и дадох хранителни продукти.

След това тя си замина, а впоследствие разбрах, че била измамница и лежала в Сливенския затвор. Представя се и с най-различни имена – сестра Екатерина и сестра Мария. Излъгала е поне 30-40 фирми. Представя фалшиви договори за дарение от мое име и понеже съм известен, хората й дават кой каквито суми може да отдели. Много хора, които са били измамени, вече ми се обадиха. От една книжарница ми се обаждаха, дали й тридесетина лева. Една жена също ми звъня – дала 100 лева. Тази лъжемонахиня е намерила най-лесния начин да печели пари. В момента тя се движи с някакъв джип, а навремето, когато ме посети за пръв път, дойде с едно малко опелче. Но явно добре е забогатяла.

Нека и хората, и фирмите да знаят – аз не пращам никого да обикаля и да събира дарения от мое име или от името на дома в Нови хан. Обръщам се с болка на сърцето – внимавайте и не се доверявайте на тези, които ви искат пари за благородна кауза. Преди да дарите, проверете дали този, който ви иска пари за църквата или пък за деца сираци, не е мошеник. За съжаление именно такива измамници ни карат да губим доверие в хората.

Ние, когато имаме нужда от средства или от хранителни продукти, обявяваме по телевизията и по другите медии. Аз от години не съм ходил да събирам помощи. Хората сами идват. Тези, които обличат божието расо и мамят, за да забогатеят, ще си получат божието наказание. Те се подиграват с нас и злоупотребяват с нашето доверие. Но на тях няма да им се размине, ако не сега, то след време ще отговорят за своите лъжи.

 

Отец Иван,

Vsekiden.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.