Home » Избрано

В три български университета – 39 агенти на бившата ДС

2012.03.15 Няма коментари
Spread the love

39 души, които заемат ръководни длъжности в три университета в страната, са били агенти на бившата Държавна сигурност. Това става ясно от решения на Комисията по досиетата, публикувани днес.

Проверени са над 400 души в СУ “Св. Климент Охридски”, Икономически университет – Варна, и Университет по библиотекознание и информационни технологии.

 

Документ

Софийски университет “Св. Климент Охридски”

Изтегляне

 

Документ

Университет по библиотекознание и информационни технологии

Изтегляне

 

Документ

Икономически университет-Варна

Изтегляне

 

Проучването на архивите засяга само заемалите ръководни длъжности във висшите училища като ректори, заместник-ректори, декани, заместник-декани, директори на филиали, директори на департаменти и ръководители на катедри.

В СУ са проверени 339 души, като за 35 от тях е установена принадлежност към бившата ДС. Сред обявените са имената на бившия декан на Факултета по славянски филология Валери Стефанов, историка Георги Бакалов, бившия декан  на Юридическия факултет Тенчо Дундов.

В Университета по библиотекознание и информационни технологии са проверени 24 души, а установените сътрудници на ДС сред тях са двама. Единият от тях е ректорът на учебното заведение  Стоян Денчев, а другият е бившият зам.-ректор Иван Белчев.

В Икономическия университет във Варна са проверени 56 души. Установено е, че сътрудник на ДС е бил бившият декан Апостол Апостолов, а също и Марин Нешков, който е бивш зам.-ректор, сега декан.

За 5 г. комисията по досиетата е проверила над 113 000 души, като 6377 от тях са се оказали свързани с бившата Държавна сигурност. Само 5782 имена на сътрудници обаче са били оповестени заради ограниченията, наложени от закона.

 

Източник:   в. “Дневник” 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.