Home » Избрано

Това се случи вчера в центъра на София

2012.03.15 Няма коментари
Spread the love

Протест на граждани на 14 март 2012 г. срещу скандалните поправки в Закона за горите, приети от правителството на Бойко Борисов /видео/.

 

И една статия на е-vestnik  от 3 март по въпроса.

Бойко Борисов заедно с олигархията срещу българската природа

 

Автори:  Петър Кърджилов и Любомир Костадинов*

Тази есен в Природен парк “Витоша” един олигарх си позволи да упражни брутална форма на изнудване на властта, която без преувеличение може да се нарече олигархичен бизнес тероризъм. Собственикът на лифтовете и влековете чрез офшорната фирма “Витоша ски” АД, Цеко Минев спря съоръженията за целия сезон и застави столичани да плащат в пъти повече за транспорт, лифтове и храна в големите курорти.

Тези, които искат да се порадват на зимен спорт и планина (и изобщо могат да си го позволят) трябваше отново да дават двойно цени в курорти свързани със същия едър бизнесмен. Обществените и бизнес позиции на този олигарх са пример за изключително остър конфликт на интереси у нас. Освен прикрит собственик на “Витоша ски”, Минев се счита че контролира ски зоната над Банско и в Боровец. Той главен акционер на Първа инвестиционна банка (банката, кредитор на ски зона “Банско” и един от петте най-големи рекламодатели в българските медии), а жена му е в надзорния й съвет (Да припомним, че поради участието си във фалита на „Агробизнесбанк” през деветдесетте по закон на него му е забранено да заема управленски постове в български банкови институции (виж тук).

Г-н Минев е и председател на Българската федерация по ски (БФСки), която е разследвана за раздаване на пари без обществени поръчки (фирмата бенефициент по тези харчове също се ръководи от жена му и медийни публикации свързват собствеността й с него).

Той лично и чрез неговия заместник и генерален пълномощник в БФСки – Георги Бобев (член на борда на директорите на „Витоша ски”) спря съоръженията на Витоша като излъга медиите и обществеността, че действащият Закон за горите не му позволява да ги стопанисва законово. Целта е да бъде принудена управляващата партия ГЕРБ чрез предварително съгласувана хореография да приеме поправки в Закона за горите, които да позволят свободно изсичане на дървета за строителство и разширяване на писти в ПП “Витоша”, както и да узаконят незаконно разширените писти на ски зона Банско в НП “Пирин”.

Заради допълнителните разходи за любителите на зимния спорт и планината, и изнудването на държавата, действията на Минев могат без преувеличение да се нарекат олигархичен бизнес тероризъм спрямо държавата и обществото. Но, както знаем, луд е не този, който яде баницата… Измененията в Закона за горите минаха без да се спази Законът за нормативните актове, който изисква 14-дневен срок за консултация със заинтересованите страни. Прокараха ги за 6 дни, 3 от които бяха коледни празници.

Въпреки че председателят на земеделската комисия Десислава Танева (ГЕРБ), определи преди като рекет поведението на “Витоша ски”, заради които се внасят измененията, 72 депутати от ГЕРБ и двама независими приеха на първо четене промените на 8 февруари. Приемането на закона е подкрепено от силна пропаганда на олигарсите във водещи медии и омаскаряване на протестиращите срещу тях чрез платен контрапротест, на който бяха докарани с автобуси в София общински служители и хора от провинцията, които нямат представа за какво става въпрос.

В края на миналата седмица главният противник на интересите на олигарха Цеко Минев, директорът на ПП “Витоша” Тома Белев беше отстранен, след като загуби предрешен и нагласен конкурс за поста, правилата за който бяха променени в движение, за да може спечелилата кандидатка да бъде допусната въобще до участие в него. Уволнението на Белев беше предшествано от брутална медийна кампания в изданията притежавани от депутата от ДПС Делян Пеевски. Предстои НС да гласува промените в Закона за горите на второ четене.

Ако промените в Закона за горите бъдат приети от НС с мнозинството на управляваща партия ГЕРБ и “независимите” депутати, това ще значи, че олигархичният тероризъм е победил българската общественост и държавност. В момента последната е изправена пред два твърде сериозни проблема, породени от мащабната нормативната криза, която управляващите ѝ подготвят. (По определението на френския изследовател на кризите Кристоф Ру-Дюфор, нормативна криза е промяна на действащите норми при лобиране в защита на конкурентни интереси.)

Експлозивите на очертаващата се нормативната криза, която трябва да обслужи частни олигархични интереси, са заложени в широк спектър от българското законодателство, като промените в Закона за горите са просто най-очевадни от всички. Първият проблем за обществото ни е свързан пряко с промените в Закона за горите – приемането им във вида, в който са предложени ще обрече един от най-печелившите сектори от икономиката ни – туризма – на поредната тлееща криза. Примери за тлеещи кризи със силно негативно въздействащи във времето последици са презастрояването на Черноморието и обръщането на морето в тоалетна и туристическите обиколки на софийския боклук.
Ето какво представляват промените в Закона за горите и последиците от тях за туризма:

1. В новото си съдържание законът дава възможност за застрояване в планините (включително в паркове) без наличие на горски стопански план, част от общ устройствен план (ОУП). Такива планове зимните курорти в България нямат, защото общините имат интерес безразборното строителство в тях да продължава. С променения Закон за горите вече няма да има никакви ограничения за строителството, дори и в защитени територии, и ще се стигне до гола сеч, унищожаване на екосистеми и презастрояване.

2. Промените поощряват частни собственици на гори да променят предназначението на имотите си без общ устройствен план. Това предполага бърза и контролирана само от местната власт нова урбанизация на горски територии без осигурена инфраструктура за електроснабдяване, водоснабдяване и канализация. Така ще се появят нови екологични проблеми пред управлението на горите и влошаване на качеството и целостта на туристическия продукт в планините, което вече се случи из Черноморието.

3. Според съшития като с прежда от изкуствени снежинки закон, всяко едно сечище с дължина до 100 метра ще може да бъде обявявано за ски писта и без ОВОС и планове за съответствие. Така се дава възможност за фиктивно строене на „писти” в държавни гори с цел да се използва само дървения материал. Още повече, дава се право на сеч за писти, без да се прави разлика между лифт и влек, и дали те са законни. Няма ограничение и посочена връзка между лифта и броя на пистите към него, както и за дължината им. Безконтролните голи сечи ще доведат до природни бедствия за населените места – свлачища и наводнения, каквито вече се случиха в Банско.

4. Отпадането на изискването за промяна на предназначението на горските територии преди урбанизирането им като ски центрове крие сериозен риск за важната реформа в сектора на кадастъра и териториално селищното устройство. Това ще доведе до изкривяване на устройствените планове на курортите и невъзможност за получаване на помощи по програми на ЕС.

Предложените промени в Закона за горите няма да даде резултат в тяхната основна цел – развитието на туризма. При ски туризма се получава концентрация на приходи предимно при едрия и свързан с държавата бизнес. Изграждането на нови съоръжения и писти няма да привлече повече туристи за по-дълго време, защото нямаме достатъчно добри климатични условия и нужната надморска височина и като резултат сезонът е кратък.

Така няма да се подобри конкурентоспособността на българския туризъм, защото ще бъдат засегнати най-ценни негови дадености – природата и пейзажа. Ще бъде изкуствено изкривено туристическото ни портфолио и вместо да се продължи с положителната тенденция в развитието на спа туризма, която, заедно с всички възможности за алтернативен туризъм в България (културен, екологичен, селски, планински и др.), могат да осигурят целогодишно масов поток от богати туристи с различни интереси.

Създаването на по-мащабна мрежа от ски-съоръжения, неизползваеми средно 9 месеца в годината и нарушаващи пейзажа и природата през това време ще постави под въпрос развитието на почти всички други туристически продукти.

Може би почти всеки от нас като турист би понесъл неприятното преживяване да види муха в чашата си, освен ако няма ентомофобия например, но едва ли някой ще продължи да стои в същия хотел, ако намира по муха във всяко поднесено ястие – колкото и да обича по принцип насекомите. Същия ефект би имало едно пътуване из страна, в която през десет километра планините са обръснати като Кийт Флинт от Продиджи, че и по-старателно – изгладени с булдозери, както изглежда в момента Пирин над Банско, колкото и да обича зимния спорт.

Дотук все още говорим само за гледката, не за вкуса на супата с муха или за ефекта от една дисекция на “Белия дроб на София” – в случая на софиянци. Най-платежоспособните туристи в света са тези, които предпочитат алтернативен туризъм и определено държат на гледката и здравата природа.

Когато и на масовия турист му писне да се налива из баровете на бетонирания плаж и се усети, че май се намира в страна с история, планини и зеленина, просто ще се натресе на поредната супа с муха – съсипани планини и гори. Така туризмът в България ще си догаря от едната тлееща криза в другата и всички без най-големите риби ще събираме стотинки като просяци от гостите два пъти по два месеца в годината.

Целият този стахановски устрем към развитието на ски туризма, освен че се прави по най-безогледния е и доста неадекватно и като избор на момент. Странно е, че именно когато ГЕРБ изпада в най-острата си управленска криза започва обслужване на близки и далечни икономически кръгове и червени барони.

Когато на правителството му липсва каквито и да било инициатива за реформи, влиза от скандал в друг, единствената мантра на премиера-държавостроител остана именно развитието на ски спорта. Интереси в него имат близките му приятели Цветелина Бориславова, Симеон Пашов, Цеко Минев.
Вторият проблем на нормативната криза на ГЕРБ е фундаментален за съществуването на демократичната правова държава. Той е свързан с поредица готвени промени и в други закони, паралелно с тези в Закона за горите, които също обслужват конкретни частни интереси. Изнудването от олигарси-терористи, които успяват да пречупят властта да приема закони за тяхна лична изгода, поставя проблема за съществуването изобщо на правова държава на базата на обществен договор и за пълното незачитане на другата страна в този договор – българското (което е и европейско по силата на общата нормативна уредба на ЕС) гражданско общество.

С промените в Закона за горите за пореден път управляващите създават и помагат на монополисти в бизнеса, като пренебрегват свободната конкуренция – държавата се отказва от такси и търгове за застрояване на публични нейни (наши – на гражданите!) територии.

Заради вездесъщия олигарх Цеко Минев, олигарха-депутат от ГЕРБ Емил Димитров – Емо Ротманса, участниците в заменките на Тройната коалиция Валентин Златев, Гриша Ганчев, Тодор Батков и още шепа тарикати, ловджии и дървени мафиоти, партията на Борисов се готви да приеме в парламента поправки още в Закона за спорта, в Закона за туризма, в Закона за публично-частното партньорство, в Закона за концесиите, в Закона за устройство на територията, в Закона за лова и опазване на дивеча (при последния оставането на втората част от заглавието след изменянето му би било просто гавра с труповете на и без това намаляващия дивеч у нас) все в интерес на „едрия национално отговорен бизнес”. Така ГЕРБ не просто осребрява действията на предишното правителство, но създава и нов термин – „Заменките на ГЕРБ”

Върховната наглост на властта обаче се разкрива, като погледнем към случващото се около Комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност. В края на миналата седмица председателят й – Тодор Коларов подаде оставка заради липса на политическа воля и дори упражняван противозаконен натиск върху комисията от страна на Министерски съвет. Тук също имаме нов законопроект, предложен и вече гласуван на първо четене от ГЕРБ.

В понеделник Иванка Иванова от Институт Отворено общество и Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията, в участие в сутрешния блок на БНТ, изразиха възмущението си от най-вероятно нарочно изпуснатите цял кръг престъпления, които правят законопроекта неефективен за борбата с корупцията и незаконното обогатяване именно по високите етажи на властта.

Изпуснати са общостопанските престъпления, престъпленията против горския фонд (което е в пряка връзка с промените в Закона за горите), интелектуалната собственост и дори търговията с гласове. С този законопроект управляващите от ГЕРБ се застраховат от легално преследване за безобразията и престъпленията, които възнамеряват да извършат с подготвените промени в другите закони!

Предвид всичко изброено дотук, единствената възможност на гражданското общество в България да се спаси от мащабната нормативна криза в държавата и следващите я каскадни кризи на заграбване и съсипване на национално богатство, е да се противопостави на терора чрез колективно гражданско неподчинение (обяснено за първи път от американския писател Хенри Дейвид Торо през 1849 г. в есето “Съпротива на гражданското правителство”). Днес на националния празник 3 март ще се проведе национален протест под наслов Да спасим гората – да спасим държавата.

––––––––––––––
* Петър Кърджилов e докторант във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ, специалност Кризисна комуникация, активен планинар, скиор и застъпник на зелени политики.
Любомир Костадинов е юрист, завършил СУ, работил в международни правни кантори, в областта на енергетиката и инфраструктурни проекти. Трето поколение витошки скиор с дългогодишен интерес към развитието на планината и нейното териториално устройство и връзката й със София. Активно се занимава с проблематиката по развитието на ски-курортите в България.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.