Home » Избрано

Трайков и Константинов си отиват от правителството, Николай Младенов с жълт картон

2012.03.15 3 коментара
Spread the love

Оставките на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката Трайчо Трайков са приети на извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ.

Стефан Константинов и Трайчо Трайков вече не са министри. Новината потвърди пред Атенция БЛИЦ лично премиерът Бойко Борисов. “Да, приех оставките на Константинов и Трайков”, лаконичен бе министър-председателят. Утре сутринта той ще разкрие подробностите от 8,00 часа в сутрешния блок на БНТ.

Новината бе потвърдена и от пресцентъра на ГЕРБ. “На извънредно заседание на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ, свикано от премиера и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, бяха обсъдени депозираните пред комисията оставки на министъра на здравеопазването Стефан Константинов и на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. След като се запозна с мотивите на министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, ИК на ПП ГЕРБ реши да приеме оставките на двамата”, се казва в официално съобщение от пресцентъра на ГЕРБ.

Почвата под краката на Николай Младенов сериозно се клати. Високопоставени източници на БЛИЦ разкриха, че външният министър е бил на прага да последва съдбата на колегите си от кабинета Стефан Константинов и Трайчо Трайков, но в последния момент е бил пожален от премиера Бойко Борисов.

Причина за разклатения стол на Младенов е фактът, че именно той е поел отговорността за организацията и срещите на високо равнище при визитата в Катар. Както вече стана известно, пътуването до емирството бе съпроводено от шумен провал на планираната среща между български и местни предприемачи. Отсъствието на каквито и да било катарски бизнесмени на форума стоварило гнева на Борисов върху дипломат №1 Николай Младенов и върху икономическия министър Трайчо Трайков, от когото се очаквало да изиграе ролята на посредник за изграждане на трайни бизнесотношения с милиардерите от една от най-богатите страни в света.

В крайна сметка премиерът решил с наведена глава от Катар да се прибере Трайков, заради многобройните провинения, натрупани по време на прекратения му вече мандат. Икономистът се разхожда с жълт картон в джоба още от април миналата година. Тогава, след скандала с българо-руското споразумение за изграждането на АЕЦ “Белене”, вместо него оставка подаде шефът на НЕК Красимир Първанов. Трайков обаче не си взе поука и продължи да опъва нервите на премиера, предизвиквайки края на политическия си път в правителството.

Като фаворит за нов икономически министър се откроява Делян Добрев. В продължение на повече от 2,5 години той заема зам.-министерски пост именно в ресор енергетика, където следи активно преговорите по строежа на АЕЦ “Белене”. В същото време Трайчо Трайков отбива опитите на БЛИЦ да се свърже с него, отказвайки упорито да вдигне мобилния си телефон. По предварителен план той трябваше да бъде гост в сутрешния блок на bTV утре. От телевизията обаче обявиха в късната си емисия, че след подадената оставка Трайков е отказал да изпълни предварително поетия ангажимент и вместо него политическата ситуация в страната ще бистри вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов.

 

Източник:   БЛИЦ

3 коментара »

 • Mariana said:

  Партиен кадър става четвъртият здравен министър на този кабинет

  Из http://www.mediapool.bg/партиен-кадър-става-четвъртият-здравен-министър-на-този-кабинет-news190732.html

  Председателят на парламентарната здравна комисия Десислава Атанасова ще е новият здравен министър.

  При избора на четвъртия за мандата на ГЕРБ здравен министър премиерът Бойко Борисов се спря на партиен кадър, а не на лекар, каквито бяха досегашните здравни министри Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова и Стефан Константинов.

  Борисов представи в петък Атанасова заедно с бъдещия министър на икономиката Делян Добрев пред президента Росен Плевнелиев по време на политическите консултации, инициирани от държавния глава.

  От Атанасова се очаква “летящ старт“

  След срещата Борисов обясни, че се е спрял на Атанасова, тъй като няма да й се налага тепърва да се запознава с проблемите. “Тя познава прекрасно и работата на Здравната каса, на здравното министерство. Знае конфликтите, знае там, където допуснаха слабости, знае уязвимите места. Колебаех се между нея и Менда Стоянова, но преценихме, че тя може да влезе с летящ старт в министерството и да не се получи загуба на време, заяви Борисов.

  Атанасова се спрягаше за поста многократно през изминалите седмици като най-вероятен наследник на Стефан Константинов, чиято оставка бе приета снощи от изпълнителната комисия на ГЕРБ. Самата тя обаче отрече през миналата седмица с нея да са водени разговори за поста. Борисов също отхвърли преди дни всички спрягани дотогава имена и обяви, че ако ще сменя министър, то ще е с някой от “тежката артилерия на партията“.

  Преди да бъде избрана за депутат от ГЕРБ Атанасова е била юрисконсулт в областната болница в Русе. Тя оглави здравната комисия в Народното събрание през юли 2010 година, след като Лъчезар Иванов се прости с всички ръководни постове в парламента и партията, заради това, че бе оказал натиск да не бъде излъчван телевизионен репортаж за негов приятел митничар.

 • Mariana said:

  Не знам за Трайков, но бившият вече български здравен министър Константинов си отиде, защото олигархията и фармацевтичната мафия са достатъчно силни, за да може някой по случайност честен български министър да ги пребори.

 • ОхБоли said:

  За 3 години по партийната стълбица от юристконсулт до министър никак не е зле. Слава на Партията!!!

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.