Home » Избрано

СДС иска незабавно спиране на АЕЦ “Белене”

2012.03.13 Няма коментари
Spread the love

Премиерът Бойко Борисов да бъде незабавно изслушан пред Народното събрание за проекта АЕЦ “Белене”, настоява в декларация дясната партия СДС, цитирана от “Дневник”.

В позицията на партията се напомня, че в края на март изтича удължения срок, в който трябва да се вземе решение дали ще бъде реализиран проектът. Преговорите с руската страна обаче продължават да се водят на тъмно, пишат от десницата.

Според тях банката HSBC – консултант по проекта, която изготвя финансово икономически анализ, вече е предоставила данни на правителството, “управляващите обаче се крият от българския парламент”.

Затова от партията настояват изрично управляващите да предоставят всички данни и анализи от HSBC на Народното събрание и обществото.

Реакторът, за който България вече е платила 60% от сумата, може да бъде инсталиран като Седми блок на Козлодуй или да бъде продаден, предлагат още от дясната партия.

Според тях кабинета показва, че не се различава от тройната коалиция, когато става въпрос за защита на българския национален интерес.

Ако управляващите продължават да крият информация от българските граждани, са на път да повторят неизгодните за България договори за доставка на природен газ, които сключиха министрите на БСП с Русия, заявяват от СДС.

Те настояват да се направи пълен одит на проекта “Белене”. Искат и премиера да обяви какви ще са бъдещите действия на кабинета по този важен проект.

Позицията на партията е, че проектът за втора атомна електроцентрала трябва да бъде незабавно спрян, а предвидените за това средства да бъдат инвестирани в повишаване на енергийната ефективност на икономиката и домовете на българските граждани.

 

Източник:   Kafene.net

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.