Home » Избрано, политика

Руски сълзи

2012.03.06 Няма коментари
Spread the love

 

550 рубли или допълнителен почивен ден – това е само малка част от средствата, с които са били купени гласове за Путин. Тази информация обаче не променя нищо. Путин плаче от вълнение, а противниците му плачат от гняв.

Малко след като бе обявена изборната победа на Путин, хиляди руснаци излязоха на протест. Най-голямата демонстрация се състоя в Москва, като според данни на полицията в нея са участвали 14 000 души, според опозицията обаче броят им е бил 20 000.

„Русия без Путин“ скандираха демонстрантите. „Изборите са нечестни. Настояваме за нови“, крещяха те, убедени във фалшифицирането на изборните резултати. И не без право: от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) обявиха, че в една трета от проверените избирателни секции са установени нередности. Руската наблюдателна организация „Голос“ също регистрира хиляди нарушения на избирателното право и получи 14 000 оплаквания. Така например в Смоленск наблюдател е забелязал как са предлагали 550 рубли на тези, които гласуват за Путин. В Белгород, близо до украинската граница, са обещавали по един допълнителен почивен ден. В една избирателна секция в Ростов на Дон пък вместо химикалки са били раздадени моливи.

Силово овладяване на протеста

 

По изпитания стар шаблон

По време на протеста в Москва непрекъснато се чуваха възгласи: „Путин е крадец! Путин в затвора!“. И всички се присмиваха на сълзите, които старият нов президент пророни в неделя вечер на „Манежния площад“. „Путин трябва да плаче за поразиите, които направи през последните години“, крещеше един от ораторите.

За да потушат протестите, специалните части на вътрешното министерство пристъпиха накрая към действие по изпитания брутален шаблон. Оборудвани с каски и палки те заобиколиха демонстраните. Подобни сцени се разиграха не само в Москва, но и в Санкт Петербург, като общият брой на арестуваните в двата града бе 550. Междувременно над 250 от тях тази сутрин излязоха от затвора. Сред тях бе и известният блогър Алексей Навални, който в опозицинните кръгове бива спряган за възможен бъдещ президентски кандидат.

Въпреки протестите и регистрираните нарушения, избирателната комисия обяви Владимир Путин за победител – според временните резултати той печели изборите с общо 63,6% от гласовете. На второ място се нарежда Генадий Зюганов със 17,18, а на трето е милиардерът Прохоров със 7,98%. Окончателните резултати ще станат известни идните дни. Малко вероятно е обаче Путин да подобри личния си рекорд от 2004 година, когато спечели изборите със завидните 71,3%. През 2000-та година пък победи едва с 52,9%.

Просълзеният победител

 

Китай приветства Путин за „образцовия“ избор

Една страна е особено щастлива от изборните резултати в Русия. От Китай Путин получи приветствия за „изрядния“ избор. Китайският външен министър съобщи, че държавният и партиен ръковдител Ху Дзинтао лично изпратил на Путин своите благопожелания, подчертавайки, че Китай искал да укрепва партньорството с Русия. От други части на света обаче идват резервирани реакции. Така например координаторът на германско-руското сътрудничество Андреас Шокенхоф се съмнява във волята на Путин за реформи. Пред вестник „Рур Нахрихтен“ той казва: „Президентът Путин иска да бетонира съществуващия ред. Такова статукво обаче означава стагнация, а не стабилност.“

 

Х. Краузе, Б. Емануилов,
Дойче Веле

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.