Home » Избрано

Над 3 300 българи излежават присъди в чужди затвори

2012.03.20 Няма коментари
Spread the love

От годишните отчети на посолствата ни става ясно още, че 1622-ма души изтърпяват наказания по влезли в сила присъди

Повече от 3 300 наши сънародници лежат по затворите в чужбина. Това са предимно мъже, задържани за трафик на наркотици или за източване на банкови карти, показват официалните данни на външното министерство.

От годишните отчети на посолствата ни става ясно още, че 1622-ма души изтърпяват наказания по влезли в сила присъди. Посочените цифри варират във времето – едни биват освобождавани, други задържани, уточниха още от външното министерство. Освен това за някои случаи те не получавали информация, пише “Монитор”.

„За да получите реалния брой българи, задържани в чужбина, трябва да умножите данните на Външно поне по две”, коментира адвокат Ивайло Дерменджиев, който е българският защитник на задържания в Бразилия за трафик на кокаин Гълъбин Боевски. Според него неофициално в чуждите затвори лежат около 7000 българи.

От ведомството на Николай Младенов потвърдиха, че при тях пристига информация за едва 40% от провинилите се зад граница нашенци. Изпращането на сведения от държава, в която има задържан български гражданин, се извършва в съответствие с член 36 на Виенската конвенция за консулските отношения, т.е. когато криминално проявеното лице желае това и когато уведомяването е допустимо съгласно националното законодателство на съответната страна.

Има и случаи, в които България няма сключени договори за правна помощ с дадената държава и властите там отказват да предоставят официална информация за задържаните българи и техните провинения. В рамките на Европейския съюз този въпрос е много добре регулиран от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест. В съответствие с тях се обменя информация относно задържани и осъдени лица. Централен орган по Европейската заповед за арест е Министерството на правосъдието, обясниха още от външното министерство.

Данните показват, че най-много български граждани, изтърпяващи наказания по влезли в сила присъди, има в Гърция ­ 310 души. След това се нарежда Полша с 300 български затворници, Германия ­ 158, Испания 144, Турция – 112. Основно те са за престъпления, свързани с трафик на наркотици и източване на чужди банкови карти.

През 2011 г. страната ни е получила съобщения за 173-ма задържани български граждани в чужбина. От тях 14 са за притежание или трафик на наркотици. Над 100 са за кражби на автомобили и друго имущество, джебчийство, злоупотреби с чужди банкови карти и др. Има и трима, които са задържани за сводничество и трафик на хора – по един в Македония, Унгария и Франция. Няма данни за задържани български граждани по обвинение в тероризъм, категорични са от външното министерств

Източник:  Actualno.com

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.