2024-04-26

1 thought on “Немили-недраги: Присъдата „българин“

  1. ООН препоръчала въвеждане на македонски език в бг училищата

    http://novinar.bg/news/oon-preporachala-vavezhdane-na-makedonski-ezik-v-bg-uchilishtata_MzgzODs4OQ==.html

    София трябвало да преосмисли политиката си към Скопие

    Експерти на ООН са препоръчали българските власти да въведат македонски език в образователната система и да преразгледат официалната си политика по македонския въпрос. Това твърди македонската телевизия „Канал 5“.

    Според медията независими експерти от ООН са посетили България, в резултат на което са направили препоръките. В изготвен от тях доклад, цитиран от телевизията, се твърди, че с отричането на македонското малцинство и общността на помаците правителството ни нарушава както чл. 54 от българската конституция, така и международното право.

    Затова експертите препоръчвали преразглеждане на официалната политика по македонския въпрос и зачитане на правото на етническо самоопределение, както и въвеждане на македонски език в българската образователна система.

    „Канал 5” обяснява, че двуезичното образование, което трябва да започне още от ранна възраст, би помогнало на децата да използват както българския, така и майчиния си език. С помощта на родния си език децата щели да запазят своята етническа идентичност, което от своя страна щяло да помогне на учениците от малцинствата да постигат положителни образователни резултати.

    В края на доклада международните експерти директно призовавали българското правителство да въведе двуезично образование и да ратифицира европейския договор за регионални и малцинствени езици.

    Според медии в югозападната ни съседка македонското движение в България ОМО Илинден Пирин, Австралийско-македонският комитет за човешки права и Mакедонското международно движение за човешки права са приветствали доклада на ООН.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *