2024-04-20

4 thoughts on “Л. Георгиевски: България и Македония са най-близки, въпреки илюзиите

  1. „Изглежда в Македония хората са много по различни и отворени от нас (въпреки вероятността гените ни да са идентични да клони към 100-те процента), и намират начини и методи, било то собствен анализ на наличните исторически източници, било с някакви други методи – като телепатия, телекинеза, а може би и други неизвестни нам, да открият истината и промисъла за своята истинска същност – била тя античен македонец, македонски египтянин, хунза или други. Все пак прави впечатление, че много малка част (да не кажем мижава) от хората в целия този величествен процес на самоосъзнаване се определят като Българи. Прави също впечатление и факта, че дядовците на всички тези новоосъзнати хора, са се мислили (очевидно погрешно!) за Българи. Мистерия до мистерията:)“

    Не е мистерия, а въпрос на сложна историческа съдба и дългогодишна много успешна пропаганда. Отделянето на македонците от българския етнос не е станало наведнъж, нито е станало без репресии (които в някои отношения продължават дори до днес), нито е станало без помощта на твърде много лъжи и подмени. Но това отделяне става факт не само заради подмяната на исторически факти, дописване или измисляне на история, махане на някои букви от варианта на кирилица (който се използва във Вардарска Македония след Втората световна война) и добавяне на др. и пр. Това отделяне е част от сложната, кървава и противоречива история на Балканите в последния век, при който македонските българи не само от Вардарска, но и от Егейска Македония преживяват много обрати, местения на граници и промени в идентичността. В периода между двете световни война македонците в кралство Югославия е трябвало да бъдат сърби, сегашната Р. Македония се е наричана тогава Вардарска бановина. После Тито им носи „свободата на самоопределение“… и така, дори и до днес, в днешните уж къде по-демократични, отворени и пр. времена.

  2. Тази монета има две страни:

    Първо – всеки има правото да се самоопределя както желае. Самите ние слабо познаваме историята (си), а и тя самата не ни се открива до степен, че да можем да твърдим със сигурност за всекиго какъв е, що е. Пък и на някого може да му скимне да си създаде нова народност – какъвто е случая примерно с \"македонските египтяни\" (извинявам се за сравнението – може би не беше съвсем подходящо – но все пак това е една мнооого \"стара\" и същевременно съвсем млада народност. Изглежда в Македония хората са много по различни и отворени от нас (въпреки вероятността гените ни да са идентични да клони към 100-те процента), и намират начини и методи, било то собствен анализ на наличните исторически източници, било с някакви други методи – като телепатия, телекинеза, а може би и други неизвестни нам, да открият истината и промисъла за своята истинска същност – била тя античен македонец, македонски египтянин, хунза или други. Все пак прави впечатление, че много малка част (да не кажем мижава) от хората в целия този величествен процес на самоосъзнаване се определят като Българи. Прави също впечатление и факта, че дядовците на всички тези новоосъзнати хора, са се мислили (очевидно погрешно!) за Българи. Мистерия до мистерията:)

    Второ – изключително опасно е (според мен разбира се) положението в албанското малцинство (или вече стана мнозинство – не съм сигурен). Какво правим с него – тея изключително упорито отказват да се включат във всеобщия процес на осъзнаване, и упорито продължават да се самоопределят като албанци, а на всичкото отгоре се размножават неудържимо. Този психологически феномен (имам предвид упоритостта на албанците) очевидно застрашава да срине целия новомакедонски идеал, а с него да завлече и все още заблудените, които се самоопределят като Българи – разбирай всички нас.

  3. Не знам кой какво е готов да продаде, но тук става въпрос не за един или друг настоящ или бивш политик, а за бъдещето на Р. Македония.
    Не Любчо Георгиев, впрочем, определя това бъдеще, а митологичните нагласи за измисляне на минало и на фалшиви врагове (като например българите и България), което в някакъв момент може да се обърне срещу македонците. Защото нищо здраво не може да се построи на лъжливи, манипулативни или митологични основи, колкото и сили и средства да са се влагали и да се влагат за това.

  4. Че е политически труп – политически труп е! Но интересно кой се е бръкнал да плати пари за да го активира спешно – Любчо за пари е готов не само да продаде името „Македония“, но и майка си, и баща си, и жена си, и сина си!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *