2024-04-20

1 thought on “Харманлийско село потъна под вода след скъсване на стената на язовир „Иваново“

  1. Нова вълна заплашва село Бисер, ако нивото на язовир „Елена“ не спадне

    http://www.mediapool.bg/нова-вълна-заплашва-село-бисер-ако-нивото-на-язовир-елена-не-спадне-news189285.html

    Нова вълна заплашва да залее харманлийското село Бисер, предупредиха във вторник следобяд от МВР. Причината е, че нивото на намиращия се под село Елена язовир „Елена“ отдавна е критично, а основният му изпускател е бетониран.

    „При евентуална авария водата ще премине отново през с. Бисер“, съобщават от вътрешното министерство с призива „да се предприемат спешни мерки за контролирано изпускане на вода от язовира“. За момента обаче не е ясно как и от кого трябва да бъде изпълнено това указание.

    Междувременно пълна мистерия обхвана темата за собствеността на опасния язовир. Кметът на Харманли Михаил Лисков коментира накратко пред Mediapool, че водоемът е собственост на община Хасково, тъй като се намирал землището на село Елена, което не е в територията на Харманли.

    „Гледахме го на картата и вече е създадена организация от военните и „Гражданска защита“, за да се реагира своевременно. Язовирът е под наблюдение, има оток, но все още водата не е стигнала до преливника, когато има реална опасност от скъсване на стената“, обясни Лисков, след което затвори телефона.

    В община Хасково не са чували за такъв язовир, МЗХ препрати обратно към Лисков

    От община Хасково обаче своевременно контрираха думите на харманлийския кмет и уточниха пред бТВ, че на територията им има общо 31 водоема, но нито един не е с това име. Уточниха и, че правят „отчаяни опити“ да се свържат с кмета на село Елена, но засега усилията им били безуспешни.

    В изясняването на отговорника за бетонирания язовир се включи и министерството на земеделието и храните (МЗХ), което директно препрати всички въпроси обратно към Миахил Лисков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *