Home » Избрано

Минчо Христов: Кунева подложи динена кора на Борисов

2012.01.19 Няма коментари
Spread the love

– Г-н Христов, какво се промени през последните пет години, в които страната ни е член на Европейския съюз?

– Равносметката за последните пет години, през които страната ни е член на ЕС, е печална. Ако се направи разчет на парите, които ние сме внесли в ЕС, и на средствата, които сме получили реално, а не като обещание, се оказва, че спонсорираме страни. Спонсорираме армия от бюрократи, които живеят с изключително високи заплати в европейските институции за сметка на това, което се случва в България. Само от предсрочното затваряне на 3-ти и 4-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй” страната ни е загубила 20 млрд. длр. Основната причина за това е неизгодният договор с ЕС, подписан от Меглена Кунева. Тя обаче не е единственият виновник за щетите, нанесени на България. Хора от правителствата на Костов, на гражданина Кобургготски трябва да лежат в затвора. Единственият плюс, който досега видяхме, е свободното пътуване на български граждани в останалите еврочленки. Това обаче също е трудно постижимо, тъй като хората са обеднели и нямат икономическата възможност за това.

– Защо гласувахте против присъединяването ни към ЕС?

– Искам да подчертая, че не съм против ЕС. Меглена Кунева предостави на тогавашния парламент крайно неизгоден договор, в който земеделските квоти например бяха силно орязани и на практика земеделието ни беше изхвърлено от европазара. Когато се приемаше договорът, гласувах против и заради чисто техническата манипулация, която беше направена. Един топ от 300-400 страници беше даден на депутатите следобед, а трябваше да се гласува следващата сутрин. Физически бе невъзможно да бъдат прочетени всички точки. Всичко се пазеше в тайна докрай, за да не могат да се констатират неизгодните за страната ни клаузи. Т.е., мнозинството в парламента подписа с гласа си един договор, който не беше прочело.

– Защо правителствата на НДСВ и тройната коалиция напираха България да влезе по-бързо в ЕС?

– Защото някои хора бързаха да поемат ангажименти, които не са изгодни за България, но пък обслужват интересите на основните страни в ЕС. Някой искаше България да отвори своите граници за стоки, произведени в Европа, като по този начин да смачка нашето производство и търговия. Затова в момента и България е в такова плачевно състояние. Пътувайки из страната, почти навсякъде виждам изпотрошени фабрики, а машините са изнесени. За това, разбира се, пряка вина няма ЕС, а българските правителства от Иван Костов насам.

– Успява ли Бойко Борисов успешно да маневрира между големите играчи?

Премиерът няма възможност за маневри, тъй като България вече е подписала договора, който Меглена Кунева тропоса. Така че Бойко Борисов не може да промени задължаващите ни в договора клаузи. Министър-председателят трябва много внимателно да следи това, което се случва в ЕС. В пакта за стабилност правителството на ГЕРБ иска да увековечи плоския данък. В нито една страна от ЕС няма толкова престъпен данък, дори и в САЩ.

Автор: Васил Василев, frognews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.