Home » Избрано

Как ДС е следяла кой ходи на църква на Великден

2012.01.18 Няма коментари
Spread the love

Сайтът Държавна сигурност.com публикува три секретни документа на 03 отдел на Трето секретно политическо управление на ДС от 1955 г., които хвърлят светлина върху контрола върху посещенията на църквите по време на един от най-големите християнски празници Възкресение Христово.

Трето секретно политическото управление на ДС е предшественикът на Шесто управление на ДС и е функционирало в периода 1952-1961 г.

В него е съществувал отдел, натоварен със следенето и разработването на духовенството.

От документите е видно, че ДС е събирала сведения както по агентурен, така и по официален път. Държавна сигурност е следяла подготовката за провеждането на църковните празници и ангажираните с тях духовни лица.

Под агентурно наблюдение е поставено и самото протичане на службите. В него участие са взимали и оперативни работници. Милиционери от съответните районни управления са следели за „вражески прояви”.

Срещите с агентите по линия на духовенството по време на църковните празници са осъществявани всекидневно.

Водена е статистика за посещенията на църковните храмове от гражданите. Направено е заключението, че причината за посещението  на  църквите от млади хора е любопитството.
Документите са включени с сборника на комисията по досиетата „Държавна сигурност – политическа полиция”, 2011 г.

 

Трето секретно политическо управление на ДС, предшественик на Шесто управление, е отговаряло за духовенството през 50-те години | Снимка: Държавна сигурност.

 

 

 

 

 

 

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.