Home » Избрано

Икономисти прогнозират размяна на ядрени удари, войни и забавяне на икономиката

2012.01.03 Няма коментари
Spread the love

Три проблемни огнища ще определят пейзажа в следващите няколко години: състоянието на ЕС; решаването на въпроса за властта в Русия; неминуемата и очаквана от всички война в Близкия изток.

През първото полугодие у нас ще има забавяне на икономиката. Раздвижване е възможно в някои сектори в европейската икономика успоредно с повишаване на данъчната тежест, смята проф. д-р Татяна Хубенова от Българската академия на науките, завеждащ секция “Международна икономика” в Икономическия институт, предаде БНР.

Икономически големият проблем е конкурентоспособността на ЕС поради финансовата криза, несигурността и възможността за задълбочаване и за навлизане на рецесия през първото полугодие на 2012 година. Производителността на труда като цяло остава голям проблем за европейските икономики така, както несигурността в европейските икономики нараства и очакванията за рецесия са напълно реални. Възможно е в първото полугодие нашата икономика да загуби част от потенциалното темпо. Това, което има да се направи за в бъдеще, е разумност на кредита.

В геополитически план преподавателят по европеистика Валентин Вацев прогнозира, че Франция ще запази политическата си линия, без значение дали Саркози ще спечели втори мандат; победата на Путин и на Обама на предстоящите в Русия и САЩ президентски избори не е гарантирана; а войната в Близкия изток е неизбежна. Три проблемни огнища определят пейзажа и ще го определя следващите няколко години. Първо, разбира се, състоянието на ЕС. Второ – това е решаването на въпроса за властта в Русия. Трето, разбира се, неминуемата, очаквана от всички война в Близкия изток. Там има много да гори. Могат да се появят нови държави. Там може да се стигне до размяна на ядрени удари, там има една ядрена сила и всичко зависи от това дали са им здрави нервите на тези, които имат ядрено оръжие. Второ – как ще завърши кризата в Евросъюза, макар че аз не знам как ще завърши, но съм сигурен, че когато тя завърши, Европа няма да е същата и отново ще дойде импулс оттам, който да ни принуди да се променяме, за добро или лошо. И трето – по-далеч от нас, но е по-важно от първите две: по кой път ще тръгне Русия. Ако националният капитал на Русия се укрепи – това военно-промишленият комплекс, разузнавателни служби, националнопатриотични организации и имперско мислещи политици – светът ще бъде качествено различен. Това ще бъде доказателство, че новият световен ред не се е състоял, че ще има многополюсен свят.

 

Източник:  Frognews.bg

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.