Home » Избрано

Джеймс Уорлик: Само един от десет българи има доверие в съдебната система

2012.01.19 Няма коментари
Spread the love

– Знам, че критикувате често съдебната ни система и бих искала да ви попитам как би отсъдило американското правосъдие, ако мотоциклетист убие пешеходец, пресичал пътя на пешеходна пътека. Тук Варненският съд осъди такъв условно само защото е признал вината си…

– Това наистина е специфичен случай, но проучванията сочат, че само 1 от 10 българи има доверие в съдебната система. И една от причините за това, според мен е, че те виждат задържани, но не и осъдени. Именно тук е разочароващият момент. Вие споменахте един случай, но има и други, част от организирана престъпност, хора с политическо влияние и пари, които също заслужават справедлив процес. Когато хората виждат, че те са арестувани и осъдени в изключително редки случаи, това води до разочарование. Цялата система трябва да работи – съдиите трябва да са квалифицирани за тази работа, да са честни, но и прокурорите трябва да са отговорни, трябва да внасят случаите в съда по възможно най-добрия начин, полицията трябва да събира доказателства, които да издържат в съда. Не е лесно този проблем да се реши, но се надявам, че след време цялата система ще заработи. Важното е хората да вярват на съдебната система. Тук е голямата разлика между САЩ и България. Разбира се, в САЩ нещата не са идеални, но хората имат доверие на съдебната система. Наистина, не всичко е перфектно, но когато хората стигнат до съдебните зали знаят, че ще имат право на честно и справедливо изслушване от независим съдия. А тук не съм сигурен, че хората усещат нещата по този начин.

Извлечение от интервюто на Ангелина Пискова – БНР – с американския посланик у нас Джеймс Уорлик, излъчено в предаването на “Хоризонт” “Преди всички” с водещ Силвия Великова.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.