2024-04-23

2 thoughts on “Асоциация РАДКО се регистрира в България

  1. Прекрасна новина. Радвани ,че въ България сѫ позволили регистрация на българската асоцияция Иванъ Михайловъ позната подъ името РАДКО. За сѣга желая на мойтѣ братя и сестри Българи отъ Вардарска Македония успехъ въ нашето бѫдещо обединение въ една българска държава. За сѣга само успехъ и чакаме разбирание отъ Гнъ. Плевналиевъ като президентъ на всички българи включвашто и тѣзи които сѫ поробени отъ сърбитѣ и гърцитѣ.
    На добъръ пѫть братя българи и български. Г.Младеновъ отъ Торонто Канада.

  2. Българите в Македония си искат езика

    http://news.ibox.bg/news/id_1768166343

    Българите от Македония не искат повече да бъдат образовани с фалшифицирана история и с един език, който с конституцията в република Македония се нарича „македонски език“, а служи като основно средство за дебългаризация на Вардарска Македония.

    Това заявиха от асоциацията РАДКО на пресконференция в София.

    Те са категорични в искането си да имат същото образование, както в България, с използването на български книжовен език.
    „Ние, българите в Македония, искаме един от официалните държавни езици в република Македония да бъде и българският книжовен език“, подчертаха те.

    Председателят на асоциацията Владимир Панков поясни, че българите в Македония искат да им се признае правото на държавност и да имат културна автономия.
    Той изтъкна, че по времето на Османската империя са имали културна автономия, имали са български църкви и образователни институции.
    Когато дойдоха сърбите в Македония, църквите и училищата бяха забранени и закрити и оттогава ние нямаме българско образование, каза Панков.
    Той изрази недоумение защо в 21 век някои да нямат право да си учат майчиния книжовен език.

    Владимир Панков съобщи още, че македонската организация РАДКО възнамерява да се регистрира и в България.
    „Това ще бъде политическа организация, но не политическа партия“, каза той и подчерта – „Искаме да бъде легитимна на основание на законите в България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *