Home » Авторски страници

Асоциация РАДКО се регистрира в България

2012.01.19 2 коментара
Spread the love

 

П О К А Н А

за учредително събрание

ДО

Президента на Република България г-н РОСЕН ПЛЕВНЕЛИЕВ

Министър-председателя г-н БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ

Вицепремиера и министър на вътрешните работи г-н ЦВЕТАН ГЕНЧЕВ ЦВЕТАНОВ

Министъра на външните работи г-н НИКОЛАЙ ЕВТИМОВ МЛАДЕНОВ

Министъра на отбраната г-н АНЮ ЗАПРЯНОВ АНГЕЛОВ

Министъра на образованието, младежта и науката г-н СЕРГЕЙ СИМЕОНОВ ИГНАТОВ

Уважаеми Господа,

Асоциация РАДКО – Охрид, Р. Македония има честта да Ви покани на Учредителното Събрание на Асоциацията Иван Михайлов РАДКО – София, Р. България, което ще са проведе на ден 20.01.2012 г., 18 часа, в читалище “Славянска беседа”, ул. “Раковски” 127, София.

С появата на асоциацията РАДКО за първи път след обявяване на самостоятелността на Р. Македония се институционализира група от македонски граждани, които не само, че открито декларират собствената си българска духовно-културна идентичност, но и я анализират и критично се отнасят към официалната македонска историография, с цел да осветлят обективно историческото минало, да разобличат лъжите и да повдигнат отново българския възрожденски дух на Македония.

Асоциацията РАДКО се създава за защита и реализация на национално културни и политически права, интереси и убеждения на Българите от Р. Македония. Асоциацията се занимава с популяризиране и реализация на идеите на Македонското освободително движение. Основателите на асоциацията я наричат РАДКО – това е най-често използваният псевдоним на последния водач на Македонското освободително движение Иван Михайлов.

Асоциацията РАДКО е създадена с решение на Събранието на основателите на 24.05.2000 г.

Асоциацията беше регистрирана в “Регистъра на асоциации” на 19.06.2000 г. при № 18/2000 с Решение на Основният съд – Охрид.

Конституционният съд на Р. Македония на 21.03.2001г. обяви за нищожни програмата и устава на асоциацията. Това Решение на Конституционния съд бе публикувано в Сл. Вестник на Р. Македония № 27 от 10.04.2001 г .

Асоциацията, недоволна от Решението на Конституционния съд на Р.Македония, депозира жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург. Жалбата бе регистрирана под № 74651/01 на 04.10.2001г .

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) на 15.01.2009г. се произнесе, че Р.Македония е нарушила Европейската конвенция и правото на сдружаване.

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) с писмо от 05.05.2009 г. информира асоциацията РАДКО, че решението, взето на 15.01.2009 г., влиза в сила, защото Р.Македония не се е жалила за горепосочената присъда.

На основание на член 18 и 19 от Закона за асоциации и фондации (Сл. Вестник на Р. Македония № 31/98), Събранието на основателите на заседанието, проведено на 05.07.2009 г., реши да поиска пререгистрация на РАДКО.

Със съдебно решение на Върховния съд на Р. Македония УЖП. бр.940/2010 от 17.05.2011 г. РАДКО спечели делото срещу Решението за нерегистриране на асоциацията, прието от Централния регистър на Р. Македония на 31.07.2009 година.

Централният регистър на Р. Македония с ИЗВЕСТИЕ брой 08-3513/3 от 25.07.2011 г. поиска нова цялостна документация за пререгистрация на асоциацията в срок от 30 дни след получаване на писмото.

Въз основа на член 16 от Закона за сдружения и фондации (Сл. Весник на Р. бр.52 от 16.04.2010 г.) и на основание на ИЗВЕСТИЯТА брой 08-3513/3 и брой 08-3513/4 от Централния регистър на Р.Македония, Събранието на основателите на заседанията, проведени на 02.08.2011 г. и на 06.09.2011 г., реши да поиска пререгистрация на асоциацията.

С решение от 07.10.2011 г. Централният регистър на Република Македония за втори път отхвърли регистрацията на асоциацията РАДКО, въпреки решенията на Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) и Върховния съд на Р. Македония.

По тази причина искаме асоциацията да бъде регистрирана в Р. България, за да имаме легитимност в една държава членка на Европейският съюз.

 

Основните задачи на РАДКО са:

– Българите от Р. Македония да представляват градивен елемент в Конституцията на държавата;

– Един от официалните езици на държавата да бъде и Българският книжовен език;

– Популяризиране на Българската история и култура;

– Възобновяване на необходимите традиционни културно-образователни и църковни институции в Р.Македония, по подобие на българските културно-образователни и църковни институции, които съществуваха на територията на Р.Македония по времето на Османската империя, разбира се адаптирани към съвременните условия и потребности;

– Защита от присвояване и фалшифициране на Българската история и култура;

– Защита на Българите в Р.Македония от репресии, полицейско наблюдение и тормоз, преследване, дискриминация и културен геноцид;

Възобновяване на духовното и културното единство на Българите от Р. Македония и Българите от Р.България.

(Пояснение: духовното и културното единство на българите от Р.Македония и българите от Р.България може да се осъществи само тогава, ако са реализират предварително казаните основни задачи на РАДКО, за да можем утре да говорим за единно българско духовно културно пространство, както днес говорим за единно немско духовно културно пространство, както е в Германия, Австрия и Швейцария.)

Това означава, че основните задачи на РАДКО, просто казано, могат да се сведат до две основни изисквания:

– Признаване на правото на държавност на Българите от Р. Македония и

– Признаване на културната автономия на Българите от Р. Македония, която имахме още от времето на Османската империя.

 

С уважение:

Асоциация РАДКО – Охрид

Председател

Владимир Панков

 

Тел. за контакти в София: 088 206 18 24 (г-н Перица Аврамов)

 

2 коментара »

 • Mariana said:

  Българите в Македония си искат езика

  http://news.ibox.bg/news/id_1768166343

  Българите от Македония не искат повече да бъдат образовани с фалшифицирана история и с един език, който с конституцията в република Македония се нарича „македонски език”, а служи като основно средство за дебългаризация на Вардарска Македония.

  Това заявиха от асоциацията РАДКО на пресконференция в София.

  Те са категорични в искането си да имат същото образование, както в България, с използването на български книжовен език.
  „Ние, българите в Македония, искаме един от официалните държавни езици в република Македония да бъде и българският книжовен език”, подчертаха те.

  Председателят на асоциацията Владимир Панков поясни, че българите в Македония искат да им се признае правото на държавност и да имат културна автономия.
  Той изтъкна, че по времето на Османската империя са имали културна автономия, имали са български църкви и образователни институции.
  Когато дойдоха сърбите в Македония, църквите и училищата бяха забранени и закрити и оттогава ние нямаме българско образование, каза Панков.
  Той изрази недоумение защо в 21 век някои да нямат право да си учат майчиния книжовен език.

  Владимир Панков съобщи още, че македонската организация РАДКО възнамерява да се регистрира и в България.
  „Това ще бъде политическа организация, но не политическа партия”, каза той и подчерта – „Искаме да бъде легитимна на основание на законите в България”.

 • Georgi Mladenov said:

  Прекрасна новина. Радвани ,че въ България сѫ позволили регистрация на българската асоцияция Иванъ Михайловъ позната подъ името РАДКО. За сѣга желая на мойтѣ братя и сестри Българи отъ Вардарска Македония успехъ въ нашето бѫдещо обединение въ една българска държава. За сѣга само успехъ и чакаме разбирание отъ Гнъ. Плевналиевъ като президентъ на всички българи включвашто и тѣзи които сѫ поробени отъ сърбитѣ и гърцитѣ.
  На добъръ пѫть братя българи и български. Г.Младеновъ отъ Торонто Канада.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.