Home » Избрано

Русия: България не може да излезе от проекта АЕЦ “Белене”, както направи с петролопровода

2011.12.27 Няма коментари
Spread the love

Москва ще изиска от София да погаси разходите по “Бургас-Александруполис”

 

Русия ще изиска от България да погаси разходите по проекта “Бургас-Александруполис, заяви в понеделник руският министър на енергетиката Сергей Шматко.

“Ще бъде направена правна оценка (на действията на България – бел.ред.). Ще бъде извършена инвентаризация на тези разходи, които бяха понесени от стопанските субекти в тази връзка. Без съмнение, в съответствие с действащите процедури, те ще бъдат предявени на българската страна за погасяване”, посочи министърът пред журналисти в град Нефтекумск, цитиран от РИА Новости.

В началото на декември България заяви, че прекратява участието си в проекта за трансбалканския петролопровод “Бургас-Александруполис”, смятайки го за икономически неизгоден. Руската компания ”Транснефт” от своя страна взе тайм-аут, очаквайки по-нататъшни указания от руските власти. Руското министерство на финансите заяви, че ще определи позицията си след Нова година.

В края на ноември дългът на България по проекта съставляваше 6.2 млн. евро. Шматко изрази увереност, че проектът напълно е отговарял на интересите на страните, включително България.

“Проектът за строителството на българската АЕЦ ”Белене” се намира в стадий на стагнация и в близките месеци няма перспективи за активизирането му”, заяви още Сергей Шматко. ”Много ми е жалко да говоря за това, но в близките месеци не виждам педпективи за възобновяване на динамичния преговорен процес и на процеса, свързан с реализацията на нашите споразумения и договорености”, посочи той.

Той подчерта, че българската страна не може просто да напусне проекта, както в случая с петролопровода ”Бургас-Александруполис”.

“Там са влошени колосални средства, ние сме направили сериозни разходи за оборудване. Предпочитам да остана реалист. В днешната ситуация, след това, което стана във Фукушима, реализацията на такива проекти като АЕЦ “Белене” е възможна при еднозначна подкрепа както от правителството на България, така и при консолидирана позиция на българското общество. За съжаление, не наблюдаваме нито едното, нито другото”, отбеляза Шматко.

Той подчерта, че никой друг на световните пазари няма да предложи на България такива условия за изграждане на атомната централа, каквито са предложили руското правителство и корпорацията “Росатом”.

 

Източник:  Mediapool

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.